Glad for å slippe regjeringsansvar

Lars Sponheim mener at det var heldig for Venstre at partiet unngikk regjeringsansvar etter siste valg. Da slapp det å bli «filt» i alle slags kompromisser.

  • Olav Garvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Det er all right å være venstreleder for tiden! utbrøt Sponheim da han inviterte pressen til en politisk oppsummering før partiets landsmøte som denne gang skal være i Bergen første helgen etter påske. Det starter med andre ord fredag den 13., uten at partilederen lar seg affisere av det.

Han ser store fordeler ved å lede et parti som kan rendyrke sin politiske profil og som på meningsmålingene har et gjennomsnitt på fem prosent. Ifølge Sponheim er dette nivået mer imponerende enn det gode valgresultatet i 2005.

Hovedoppgaven på landsmøtet i Bergen blir å vedta nytt prinsipprogram. Et flertall i programkomiteen ønsker at Venstre skal bli et ja til EU-parti, mens et overveldende flertall i landsstyret protesterer mot en slik kuvending. Venstre har helt siden 1972 strittet imot norsk EU-medlemskap.

«Sanne tvilere»

Partiledelsen er delt. Mens nestleder Olaf H. Thommessen er overbevist ja-mann, fremstår Lars Sponheim som «tvilende nei-mann» og den andre nestlederen, Trine Skei Grande, som klarere nei-kvinne. Etter alt å dømme er Venstre delt i EU-saken omtrent etter samme forholdstall som folket ellers, mener partilederen. Det vil si at Venstre-landsmøtet vil holde fast på nei-standpunktet.

— Jeg utelukker ikke at jeg blir et ja-menneske ved neste folkeavstemning, for jeg har stor sans for Thorbjørn Jaglands fredsargument når det gjelder EU. Det må gå an å være ærlig og innrømme så pass. Jeg har virkelig et hjerte for den fredsprosessen som skjer i Europa, sier han.

— En sann venstremann er alltid i tenkeboksen, og svært mange nei-folk i Venstre er sanne tvilere, tilføyer han.

Dobbelt statsborgerskap

Venstre vil på landsmøtet trolig også gå inn for å tillate dobbelt statsborgerskap, og at retten til asyl skal grunnlovsfestes. Både Thommessen og Skei Grande fremholder den betydningen det har for integrasjon i mange innvandrermiljøer å få beholde dobbelt statsborgerskap.

— Jeg har selv dobbelt statsborgerskap, sier Thommessen.

Lars Sponheim vil ikke legge noe press på lokalpolitikerne om samarbeid i noen bestemt lei etter kommunevalget. I så måte skal de få stå helt fritt og ta mest hensyn til lokale forhold - ikke minst personlige kvaliteter med tanke på ordføreremner. Til og med Frp-folk kan bli ordførere med Venstres støtte, «så sant det finnes en høvdingskikkelse som har forvillet seg inn i Frp», som han sier.

SAMLER TROPPENE: Lars Sponheim gjør seg klar til å hilse Venstres landsmøte velkommen i Bergen like over påske fredag den 13.
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Væpnet politi holder vakt ved utestedet i Bergen sentrum

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. Fanakorps tok NM-gull

  4. Krasjet i kryss i Fana

  5. – Unødvendig med mer bråk mellom Branns to topplag

  6. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet