Dagligvarekjedene sammen mot genmodifisert mat

De tre matvaregigantene Rema, Coop og Norgesgruppen går sammen i et forsøk på å få regjeringen til å hindre at norske forbrukere får genmodifisert mat.

Foto fra en demonstrasjon mot genmodifisert mat utenfor Utenriksdepartementet i januar 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Coop-sjef Geir Inge Stokke, kvalitetsdirektør Erlend Nesset i Norgesgruppen og Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan skriver i en kronikk i VG torsdag at de ber klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) si nei til import av genmodifisert mais som tåler sprøytemiddel som er forbudt i Norge.

– Maten vår skal være trygg for mennesker og miljø, fremholder de og peker på at vi i høst kan stå overfor et veiskille når regjeringen skal ta stilling til om de vil forby import av den omstridte maisen 1507 som er modifisert til å tåle sprøytemiddelet glufosinat-ammonium.

– Norske forbrukere er svært skeptiske til genmodifisert mat. Vi mener den aktuelle maisen egner seg dårlig på det norske markedet, sier Nesset til samme avis.

– Hvis statsråd Helgesen støtter Miljødirektoratet, går de baklengs inn i fremtiden når de vil innføre et produkt som er designet for å tåle enda mer av sprøytemidler, sier kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer hos Rema 1000.

Hos departementet sier statssekretær Lars Andreas Lunde at de merker seg motstanden og at inntrykket blir ytterligere forsterket når dagligvarekjedene varsler at de vil samarbeide om å holde genmodifiserte varer borte fra det norske markedet.

Publisert
  1. Rema 1000
  2. Ole Robert Reitan
  3. Coop
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Fortsetter salg av ulovlig genmat

  2. Flere butikker selger ulovlig genmat

  3. Sterkt skepsis til genmodifisert mais

BT anbefaler

Kommunen venter på vurdering fra FHI. Flere tiltak diskutert.

Byrådet har diskutert tiltak med Folkehelseinstituttet.

LES SAKEN