Dette er de fire mulige nye statsrådene

Frp-mennene Per Sandberg og Jon Georg Dale på fiskeri og landbruk. Mens Høyre-kvinnene Anniken Hauglie og Linda Hofstad Helleland tar over som arbeids- og kulturminister. Det er de heteste ryktene om regjeringsendringene.

NY MINISTRE? Anniken Hauglie (oppe til venstre), Per Sandberg, Linda Hofstad Helleland og Jon Georg Dale. FOTO: SCANPIX, AFTENPOSTEN OG BT-ARKIV.
  • NTB
  • Ole Valaker
  • Anders Haga
  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Se liveblogg fra NTB øverst og les artikkelen under:

Etter to år uten å bytte ut en eneste statsråd, kommer statsminister Erna Solberg (H) onsdag til å gjøre omfattende endringer i regjeringen, meldte VG og flere andre medier tirsdag morgen.

Endringene i regjeringen blir kunngjort i ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 9.30 onsdag, etter det NTB erfarer.

Sist uke jublet lokale Ap-politikere for en Frp-statsråd:

Les også

Frelseren

Slik kan regjeringen bli

I følge NTB er dette de heteste ryktene tirsdag ettermiddag:

Arbeids— og sosialdepartementet

Robert Eriksson (Frp) må ifølge TV 2 og Aftenposten forlate sin post og mister dermed ansvaret for Nav. Ifølge VG er det Høyres Anniken Hauglie som ligger an til å ta over.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Solveig Horne (Frp) ser ut til å bli sittende.

Finansdepartementet

Siv Jensen (Frp) blir sittende.

Forsvarsdepartementet

Ine Eriksen Søreide (H) ser ut til å bli sittende.

Helse- og omsorgsdepartementet

Bent Høie (H) er ikke nevnt blant dem som skal byttes ut.

Justis- og beredskapsdepartementet

Anders Anundsen (Frp) ser ut til å bli sittende.

Departementet får en ny statsrådspost med ansvar for innvandring og integrering. Etter det NRK erfarer, vil Sylvi Listhaug (Frp) få denne posten.

Klima- og miljødepartementet

Tine Sundtoft (H) ser ut til å måtte forlate departementet. Ifølge NRK blir hun erstattet av nåværende europaminister Vidar Helgesen (H).

Ny Europaminister kan bli tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), melder NTB tirsdag kveld.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet Jan Tore Sanner (H) ser ut til å bli sittende.

Kulturdepartementet Thorhild Widvey (H) må forlate departementet, mens Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister, melder flere medier.

Kunnskapsdepartementet Torbjørn Røe Isaksen (H) fortsetter trolig.

Landbruks- og matdepartementet Sylvi Listhaug (Frp) blir trolig innvandringsminister under Justisdepartementet. Jon Georg Dale (Frp), som i dag er statssekretær i Finansdepartementet, overtar trolig hennes post.

Nærings- og fiskeridepartementet Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir etter det NRK og VG erfarer byttet ut med Per Sandberg (Frp). Det er usikkert om Monica Mæland (H) fortsetter som næringsminister.

Olje- og energidepartementet Tord Lien (Frp) blir sittende, ifølge TV 2s kilder. VG melder at han blir byttet ut.

Samferdselsdepartementet

Ketil Solvik-Olsen (Frp) er ikke nevnt i noen spekulasjoner

Utenriksdepartementet

Børge Brende (H) blir sittende som minister.

Dette kan i så fall bli de fire helt nye statsrådene i regjeringen:

Soldat og bartender

Per Sandberg (Frp): Skal være aktuell som fiskeriminster. Frp-nestlederen er den mest kjente av dem det spekuleres rundt.

Per_Sandberg_13c7528ek125a2377bbekm7ffd.jpg

Med en CVsom ikke bare inneholder en rekke politiske verv, men ogå yrker som barkeeper på Ustaoset høyfjellshotell (1977-80), FN-soldat, bildekkbygger og prosessoperatør på Norske Skog, er Per Sandberg blant Norges folkeligste politikere. Sandberg var utelatt da Erna Solbergs presenterte sin regjeringskabal for to år siden. Han har selv sagt han da takket nei til å bli statsråd.

– Mitt forhold til fisk? Jeg har et godt forhold til fisk. Jeg har til og med jobbet som fisker i en måned, sa Sandberg til VG da avisen møtte ham på Gardermoen tirsdag ettermiddag.

Men han ønsker ikke å kommentere om han er blitt tilbudt jobb som statsråd.

Tidlig tirsdag morgen fortalte NRK at Frp-nestleder Per Sandberg blir innvandringsminister. Det utløste reaksjoner i sosiale medier, blant annet fra SV-leder Audun Lysbakken raskt på pletten:

Litt senere meldte NRK at det var feil, men at Sandberg likevel blir statsråd. Kilder opplyser til VG Nett at han blir fiskeriminister etter Elisabeth Aspaker (H).

Kjøttskjærer og rimsmed

Jon Georg Dale (Frp): Den kanskje mest ukjente av dem det spekuleres rundt, og er aktuell som ny landbruksminister.

statsråddale.jpg

Dale er 31 år gammel, og kommer fra Volda. Av yrke er han kjøttskjærer, og har jobbet i næringsmiddelindustrien, deriblant Nortura. Blant hans største interesser er sauehold, og Dale har blitt fylkesmester i bruk av gjeterhund, skriver Nationen.Dale var medlem i kommunestyret i Volda ti år før han gikk til rikspolitikken.

Han var statssekretær for Ketil Solvik-Olsen iSamferdselsdepartementet i ett år fra oktober 2013. Siden har han statssekretær for finansminister Siv Jensen.

Dale er ellers mest kjent for å ha ha svart Ulstein kommune på rim i en sak om skatteoppkreving.

Skolebyråd i golfbilulykke

Anniken Hauglie (H): Er aktuell som ny arbeidsminister. Hun er 43 år og bosatt i Oslo.

statsrådhauglie.jpg

Hauglie er mest kjent som byråd i Oslo, først sosialbyråd fra 2010 til 2013, deretter skolebyråd i to år. Hun blant annet tidligere arbeidet som politisk rådgiver for Akershus Høyre, og har vært politisk rådgiver for sosialministeren i Bondevik II-regjeringen. Hun har også jobbet som helsepolitisk rådgiver og sosialpolitisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Hun har også jobbet Forbrukerrådet.

Hauglie er gift med statssekretær Lars Jacob Hiim, som er næringsminister Monica Mælands høyre hånd.

I sommer havnet Hauglie i media da hun var utsatt for en golfbilulykke i Thailand. Ulykken påførte 42-åringen benbrudd med komplikasjoner og en avlyst valgkamp.

Mektig Høyrepar

Linda Hofstad Helleland (H) er 38 år og fra Klæbu i Sør-Trøndelag. Hun skal være aktuell som ny kulturminister.

statsrådhelleland.jpg

Hun har møtt på Stortinget helt siden 2001, og hadde før det en rekke verv både i fylkesparti og Trondheim bystyre. Hun er gift med Trond Helleland, som er Høyres parlamentariske leder på Stortinget. Sammen vil de utgjøre et mektig par i partiet dersom ryktene om statsrådposten stemmer.

Utover at hun har sittet i Familie— og kulturkomitéen på Stortinget, har Hofstad Helleland ikke noen bakgrunn fra kulturlivet, i følge Adresseavisen.Hun omtales som arbeidssom, patriotisk og medievant.

Søviknes: Valgte ungene i 2013

En rekke kilder peker på Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) som ny statsråd i statsminister Erna Solbergs (H) regjering. Selv vil ikke Søviknes si så mye om dette da BT ringer.

— Jeg må bare svare som jeg har gjort tidligere.

- Og hva er det?

— Dette har vært oppe i mediebildet før. Som i 2013, da jeg gjorde et valg om å fortsette lokalt, på grunn av ungene mine.

- Har du endret mening siden den gang?

— Jeg vil ikke kommentere dette så mye nå. Det er ikke min jobb. Dere i media får gjøre deres jobb, og så er det Siv og Erna som har regien her.

Han vil ikke si noe om han har snakket med partileder Siv Jensen (Frp) om denne saken.

Ny ministerpost

Ifølge Aftenposten.no skiftes kulturminister Thorhild Widvey (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ut i et ekstraordinært statsråd torsdag.

Widvey erstattes ifølge Adresseavisen.no av partifelle Linda Hofstad Helleland (38). Hun er i dag leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og er gift med Trond Helleland - parlamentarisk leder i Høyres stortingsgruppe.

VG skriver at endringene innebærer at Høyre og Frp bytter noen departementer seg imellom.

NYE KOSTER: Ifølge VG vil det bli endringer i regjeringen i morgen onsdag. FOTO: GIDSKE STARK

Samtidig blir det ifølge NRK opprettet en ny ministerpost med ansvar for koordinering av innvandringsfeltet, en oppgave som i dag er delt mellom justisminister Anders Anundsen (Frp) og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).— Målet er å kunne se innvandringspolitikken i en bedre og mer helhetlig sammenheng. Det er ingen tvil om at dette blir viktig i årene som kommer, får NRK opplyst fra en kilde «med kjennskap til regjeringens arbeid på feltet».

Med en ny innvandringsminister, øker også antallet regjeringsmedlemmer fra dagens 18 til 19.

Sentrale personer i Høyre og Frp skal være informert om at endringene skal skje onsdag, fikk VG bekreftet av flere kilder mandag kveld. Avisen tar det forbehold at det alltid er en statsministers privilegium å kunne trekke i nødbremsen før en slik rokade, men at det er mye som skal til for at utskiftningene blir utsatt.

Hva blir Søviknes?

Aftenposten spekulerer om hvilken post Søviknes eventuelt kan få.

— Han kan bli ny landbruksminister, eller bekle poster som næring eller fiskeri om Frp skal gjøre bytter med Høyre, mener avisen.

VG får opplyst at kommunalminister Jan Tore Sanner (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) beholder jobbene de har i dag.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som nylig kom hjem etter klimamøtet i Paris, ligger an til å bli flyttet til et annet departement, skriver VG. Det gjør også landbruksminister Sylvi Listhaug. Også Aftenposten skrev i forrige uke at Listhaug kan få tyngre oppgaver.

— Flere Frp-kilder i regjeringsapparatet peker på at landbruksminister Sylvi Listhaug kan være på vei til et tyngre departement, skrev avisen.

VG mener at det også går mot et nytt departement for europaminister og SMK-stabssjef Vidar Helgesen (H). Ifølge VGs kilde er tanken at Helgesen skal overta som statsråd i et annet departement, som ikke er SMK eller Utenriksdepartementet. Dermed kan det være duket for en ny statsråd på Statsministerens kontor (SMK).

Husker du denne?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forsvarstopp advarer mot statsråder

  2. En SMS fikk regjeringen til å endre kurs om norsk flagg

  3. Frp-ere vil betale asylregningen med olje fra nord

  4. Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

  5. Kommunefloppen

BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN