— Jeg har aldri angrepet noen. Jeg har aldri skutt mot noen. Jeg har bare skutt på blink for å skjønne hvordan det fungerer, sa den 28 år gamle mannen da han forklarte seg for Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

Etter først å ha krysset grensen inn i Syria fra Libanon beveget 28-åringen seg nordover til grenseområdene mot Tyrkia. Der tok han opphold i en større opprørsbase for gruppen Ahrar ash-Sham rett ved grensen til Tyrkia. I dette området ble norskalbaneren værende i åtte-ni måneder før han angivelig klarte å lure seg ut av Syria for å reise hjem.

— Når du er ved basen, må du gå med flyten og prøve å gjøre det beste ut av tilværelsen. Du gjør det du blir bedt om, sa han.

Så en dag kom ordren om å reise til fronten.

— Da var det bare å bite tennene sammen og gjøre seg klar. Jeg var der kanskje to-tre ganger. Det var en uke av gangen. Jeg sto vakt og ble aldri utsatt for angrep, sa han.

Opplysningene onsdag var nye for aktoratet også. Statsadvokaten konstaterte da han startet sin eksaminering at forklaringen 28-åringen hadde i retten, var den fjerde versjonen han har gitt på fire muligheter.

Sammen med en 30 år gammel mann er 28-åringen tiltalt for å ha kjempet med våpen for Den islamske staten (IS) i Syria. En 25 år gammel mann står tiltalt for å ha kjøpt «stridsutstyr» som skulle sendes til broren, den nå drepte Egzon Avdyli, i Syria. Alle tre nekter straffskyld.