Riksrevisjonen refser regjeringens beredskapsarbeid

– Justis- og beredskapsdepartementet klarer ikke å fylle sin rolle som beredskapsdepartement.

Publisert Publisert

MER KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) får lite hederlig omtale for beredskapsarbeidet. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I en ny rapport torsdag får departementet og justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) krass kritikk fra Riksrevisjonen.

— Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker, sa Foss da Riksrevisjonen torsdag la frem en fersk rapport som i klare ordelag refser regjeringens beredskapsarbeid.

HARDE ORD: Riksrevisor Per Kristian Foss bruker sterke formuleringer. Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix

— Vi slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke klarer å fylle sin rolle som beredskapsdepartement i den tiden som er gått etter Gjørv-rapporten, som jo var beskrevet som typisk slakt. Tross den grundige behandlingen i Stortinget, med redegjørelser og granskinger i den særskilte komiteen, så ser vi altså ikke noen vesentlig forbedring i Justisdepartementet, fortsatte Foss.

- Alvorlig

Departementet ble gitt et klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette samordningsansvaret har departementet ikke klart å utføre på en god nok måte, ifølge Riksrevisjonen.

Departementets samordning og styring har betydelige svakheter, fastslår Riksrevisjonen i en ny rapport torsdag. Det svekker arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap generelt, er en av konklusjonene i rapporten.

Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker.

Kritikken omfatter blant annet oppfølgingen av flere departementer, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og fylkesmennene.

Ifølge rapporten har tre departementer, inkludert Justis- og beredskapsdepartementet selv, i liten grad fulgt opp anbefalinger etter tilsyn.

— Samlet er dette alvorlig. Det iverksettes flere tiltak, men det er for tidlig å si om de vil gi de nødvendige forbedringene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Kritisk til DSB

Riksrevisjonen kritiserer også DSB. Direktoratet ledes på en slik måte at man ikke vet nok om egen ressursbruk og om arbeidet «bidrar til ønskede samfunnsmessige effekter», står det i rapporten.

Les også

Fem timer med kritikk for Anundsen

— DSB har i hovedsak vært styrt med krav om gjennomføring av aktiviteter uten at dette har vært godt forankret i overordnede mål. Vi anbefaler departementet å stille tydeligere krav til måloppnåelse og effektiv ressursbruk, sier Foss.

Avviser kritikk

I en foreløpig kommentar til rapporten uttaler departementet at de mener Riksrevisjonens undersøkelse gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og beredskap, og at det ikke er grunnlag for å konkludere at utøvelsen av samordningsansvaret har alvorlige svakheter.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kritisk redning

  2. - Det er ikke behov for å «krype», være ydmyk, beklage, legge seg flat og unnskylde

  3. Foreslår tøffere tiltak mot vaneforbrytere

  4. Politiet stempla Anundsens politikk som uklar

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN