Det kom ingen overraskelser da Kolberg som valgkomiteens leder presenterte komiteens innstilling på en pressekonferanse mandag formiddag.

— Valgkomiteens innstilling er enstemming, opplyser Kolberg.

Det er fra før kjent at samtlige fylkeslag i Arbeiderpartiet har innstilt Støre til vervet som partileder etter Jens Stoltenberg, som blir ny generalsekretær i NATO. Også AUF går inn for Støre.

— Jeg har ikke opplevd noen som har en så bred tillit, sier Kolberg.

- Har bevist at han duger

— Vi har lagt vekt på at vi mener Jonas, med alt hva han står for som person, er et riktig valg. Han har bevist at han på alle måter duger. Han representerer framtida for norsk sosialdemokrati, fortsetter valgkomiteens leder.

Hovedpersonen selv innledet på pressekonferansen med å si at dette var et stort øyeblikk for ham.

— Jeg er preget av det, fylt av det, og jeg er glad og takknemlig for den tilliten jeg er blitt vist, sier Støre.

Han tvitret selv mandag morgen at han var i møte med valgkomiteen.

— En spennende dag, skrev han.

Bladet fra munnen

Han har tidligere ikke villet kommentere lederspørsmålet i Arbeiderpartiet selv om alle har pekt på ham. Mandag kunne han endelig ta bladet fra munnen.

— Jeg har lyst på dette vervet, men det er ikke en jobb jeg bare tar ut fra lyst. Det er også en opplevelse av ansvar, understreket Støre.

Støre betegner den kommende jobben som å være «lagleder for et stort og fantastisk lag».

— Jeg ønsker å forsterke og fordype samarbeidet med fagbevegelsen. Vi er i opposisjon, vi tapte et valg og vi er utenfor regjering. Vårt oppdrag er å søke mot makt, men det må være i riktig rekkefølge, sier Jonas Gahr Støre, som understreker at dette ikke er dagen for programerklæringer.

Tøff i opposisjon

Samarbeidet med SV og Sp i regjering gjorde Arbeiderpartiet bedre, understreker han.

— Jeg vil ha en åpen holdning til alle partier. Jeg har erfaring fra åtte år med et tett samarbeid med to av dem. Jeg har ikke tenkt å bruke én dag på å gjøre dette samarbeidet mindre verdifullt, sier han.

Støre er også klar på at Arbeiderpartiet under hans ledelse også vil samarbeide med Fremskrittspartiet og Høyre, men lover også at partiet hans skal være et tøft opposisjonsparti.

Lørdag 14. juni holder Arbeiderpartiet ekstraordinært landsmøte der eneste punkt på programmet er valg av ny partileder.

Valgkomiteen foreslår videre at LO-leder Gerd Kristiansen og Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård går inn i sentralstyret.