— Dette er ikke bare stemmen til en jente, men til millioner av jenter over hele verden, sa Malala Yousefzai til tusener av jublende skolebarn som hadde møtt opp på Rådhusplassen i formiddag for å møte fredsprisvinnerne før de beveger seg opp til slottet og videre til Rådhuset.

Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus tok imot fredsprisvinnerne på scenen og de to svarte på spørsmål fra barna.

Dere er morgendagen

— Det er så kaldt her, jeg fryser, sa en smilende Kailash Satyarthi.

Han lovpriste de norske barna for sin solidaritet og minnet dem på at de vil ha ansvar for menneskerettigheter i fremtiden.

— Dere er kraften, det er dere som er morgendagen, sa Satyarthi.

Nobeldansen

Alle femte- til åttendeklassinger i Oslo er invitert, og det er ventet at mellom 6.000 og 7.000 barn fra skoler i hovedstaden møter opp. I tillegg skal festen overføres direkte til Grieghallen i Bergen, der 1.200 barn fra vestlandshovedstaden deltar.

Helt bakerst finner vi en gruppe fra Ellingsrudås skole. Der har de så mange nasjonaliteter at læreren har mistet tellingen. Barna roper ut: Pakistan, India, Sri Lanka, Somalia.

— Jeg vet at Malala ble skutt på skolebussen. Og at hun kjemper for at gutter og jenter skal få lik rett til å gå på skole, sier 11-åringen Michael.

Skoleelevene synes det er spennende at en jente som knapt var eldre enn dem selv nå skal motta fredsprisen. Men det er ikke bare Malala de har hørt om.

— Satyarthi har kjempet for at barn skal få slippe å jobbe, sier Michael.

- Kjemper for fred

På forhånd har klassen vært mest opptatt av å øve inn dansen som skulle oppføres under arrangementet, forteller elevene.

— Jeg vet at Nobelprisen er noe de får som kjemper for fred og mot krig, forteller Michael.

Langt fremme på scenen snakker Kronprinsessen og fredsprisvinnerne, men lyden forsvinner på veien over folkemengden.

Mai, som opprinnelig er fra Palestina, ser nysgjerrig på BTs utsendte.

— Er det du som skal dele ut prisen? Spør hun.

Lang dag

Det blir en lang dag for de to fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi onsdag. Den begynner med barnas fredsprisfest og avsluttes med nobelbankett på Grand Hotell.

Dagen begynner klokken 10.30 med den tradisjonsrike Barnas fredsprisfest, som Redd Barna arrangerer. Arrangementet får en ekstra dimensjon i år ettersom 17 år gamle Malala Yousafzai er den yngste som noensinne har blitt tildelt nobelprisen, og Redd Barna sier de venter rekordmange barn til arrangementet.

FOLKEFEST: 6000 barn hyller fredsprisvinnerne.
HÅVARD BJELLAND

FredsprisseremonienSelve fredsprisseremonien med overrekkelse av diplom og medalje samt foredrag av de to vinnerne finner som vanlig sted i Oslo rådhus. Seremonien starter klokken 13 og både kongefamilien, statsminister Erna Solberg (H) og stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil være til stede, samt en rekke statsråder og stortingsrepresentanter.

Tildelingen blir fulgt av et én times direktesendt intervju med CNN-journalisten Christiane Amanpour fra rådhuset, før de to vinnerne skal besøke et indisk-pakistansk fellesarrangement i Gamle Logen.

Fakkeltoget

Årets fakkeltog til ære for vinnerne starter fra Oslo S klokken 17.30 og går deretter opp mot Grand Hotell hvor fredsprisvinnerne tradisjonen tro vil komme ut på balkongen og vinke til toget.

Deretter avrundes kvelden med nobelbankett på Grand Hotell.

Også torsdag har de to fredsprisvinnerne et tett program med blant annet åpning av årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter og nobelkonserten i Oslo Spektrum.

Malala Yousafzai mottok folkets hyllest på Rådhusplassen i Oslo.
HÅVARD BJELLAND
Fremmøtte barn venter på at fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi skal komme til Redd Barnas fredsprisfest utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.
HÅKON MOSVILD, NTB SCANPIX