Slik kler du kulden ute

Dropp forfengeligheten og velg det praktiske, sier eksperten fra kuldebyen Røros.

NOEN HAR DET VERRE: Så kaldt som dette blir det neppe i Bergen med det første. Bildet er tatt på Finse.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Det gjelder å ikke være så forfengelig. La de høyhælte støvlettene ligge hjemme, og velg heller kraftige sko med tykke såler og plass til raggsokker, sier Jorunn Melkild.

Les også

Holder de minste inne

Minus 41

Sykepleieren vet hva hun snakker om. I 24 år har hun bodd i det som sannsynligvis er Norges aller kaldeste by, Røros. Temperaturene der får vinterkulden i Bergen til å framstå som vårlig og mild. I natt var gradestokken nede i minus 41 grader, men det hindrer ikke befolkningen i å holde seg i aktivitet.

— Det er nok litt mindre mennesker i gatene enn vanlig, men de aller fleste gjør som de pleier. I går var jeg på spinning. Selv om det var 37 kuldegrader ute var det det stappfullt av folk som skulle trene. De fleste dropper nok skituren når det er så kaldt som dette, sier Melkild.

Pass på ansiktet

Befolkningen på Røros vet også hvordan de skal pakke seg inn for å holde kulden ute. Den erfarne sykepleieren anbefaler lag på lag når vinteren biter fra seg.

— Innerst er det best å ha langt ullundertøy. Så fortsetter man utover med skjorte, genser, bukser og yttertøy i fleece eller ull. Det er bedre å ha mange små lag enn et par tykke, fordi luften mellom plaggene fungerer som isolasjon, sier hun.

Se kulden over hele Vestlandet på våre webkamera

Melkild understreker at det er svært viktig å beskytte hode, ansikt og hender når temperaturen kryper nedover.

— Alt som stikker fram bør pakkes godt inn fordi disse delene av kroppen er spesielt utsatt for forfrysning. Veldig mye varme forsvinner gjennom hodet. Ofte er det lurt å ha et stort skjerf som kan beskytte ansiktet, sier hun.

Ytterst er dynejakken et svært godt alternativ i sprengkulden.

Les også

Kaldt og fint

Små barn blir fortere kalde enn voksne, og må kles på deretter.

— Jo mindre barnet er, desto nærmere kommer det bakken ute. Og det er langs bakken det er kaldest. I tillegg reagerer mange barn mer på kulde enn voksne, sier Melkild.

Hold de minste inne

Når det er som aller kaldest anbefaler sykepleieren å holde de minste barna mest mulig inne. Foreldre skal også være svært oppmerksom på barn som sitter i pulk i kaldt vær.

— Folk må tenke seg litt om før de tar små barn med ut i svært kaldt vær, sier hun.

- Men hvor lave temperaturer tåler barna?

— Det kommer veldig an på om det er vind eller ikke. I vindstille vær oppleves det mindre kaldt. Men her på Røros tror jeg de fleste barnehagebarn holdes inne når det er kaldere enn 15-20 minus og vindstille. Hvis jeg hadde hatt et lite barn så ville jeg ikke ha tatt det med ut i dag, sier hun.

Også personer som har dårlig helse bør være forsiktig. Helsestasjonen på Røros hadde flere avbestillinger i dag fordi folk velger å holde seg inne.

— De som har astma, kols eller hjerteproblemer må passe på og være oppmerksomme på kulden, understreker sykepleieren.

Hvorfor er kulden problematisk? Astma og kols er tilstander med betennelse i luftveiene. Luftveiene er som fine rør som blir smalere og flere jo lengre ned man kommer, som et omvendt tre. Betennelsen forverres ved kulde og forurensing, forteller overlege Sverre Lehmann ved lungeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

— Kulde og tørr luft fører til at slimhinnene hovner opp, sier Lehmann.

— Det er ingen grunn til bekymring for friske folk. Men man bør unngå ekstreme anstrengelser under kalde forhold, ellers kan man få problemer.

Lungeavdelingen har mye belegg nå, men det finnes ikke nå tall på om pasientene har kulderelaterte problemer.

Snømåkingen ikke helt ufarlig En godt trent person klarer seg gjerne bedre enn en syk person.

— Kle deg godt med ull og pass deg for å måke mye tung snø hvis du ikke er trent, lyder rådet fra legen.

Doktor Heidi Synnøve Brevik, avdelingssjef ved Akuttmottaket ved Haukeland Universitetssykehus sier at er du frisk, trenger du ikke ta noen spesielle forholdsregler.

— Det lever folk i Nord-Norge også, sier hun.

Hva er dine beste klestips i kulden? Diskuter saken under!

Publisert