Treholt: - Jeg har sluttet å tro og håpe

Arne Treholt har slåss for sin uskyld i 25 år. Han er glad for dokumentasjonen som presenteres i boken Forfalskningen, men er klar på at han ikke forskutterer noe endelig gjennombrudd i kampen for å bli renvasket.

  • Arild M. Jonassen
  • Robert Gjerde
  • Lars Inge Staveland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg har sluttet å tro og håpe. Forfatterne legger frem overbevisende dokumentasjon, sier Treholt til Aftenposten.

Les også

- Politiet fabrikkerteTreholt-bevis

Når boken legges frem på en pressekonferanse torsdag kunne han ønsket seg at hans avdøde forsvarer Arne Haugestad kunne vært på plass. Treholt sier han har mye å takke ham for. Haugestad argumenterte sterkt for at pengebeviset var manipulert av etterforskerne da de ransaket leiligheten og fotograferte Treholts attachékoffert med pengekonvolutter.

— Slik tenkte også jeg. Ikke i min villeste fantasi har jeg tenkt tanken på bildene var tatt først etter arrestasjonen, slik forfatterne av boken nå mener må ha skjedd, sier Treholt.

- Mye prestisje

Han er spent på hva som skjer videre i saken, og sier han har tro på det løpet hans nåværende forsvarer, Harald Stabell, har lagt.

— Jeg er ikke bekymret for min egen del, men håper av hensyn til familien at det nå ikke blir en ny, lang lidelsesprosess. Jeg ønsker mest av alt at det videre arbeid utføres av uhildede personer. For det er investert mye prestisje i denne saken. Det må ikke kunne reises tvil om de som settes til denne jobben, sier Treholt.

Han håper på et liv der stempelet som KGB-spion er borte. Han legger ikke skjul på at han opptrådte uklokt og dumt da POT-spanere fulgte ham døgnet rundt, men ikke at han var den spionen han ble fremstilt som.

- Skjebnens ironi

En tapebit på attachékofferten hans var det som satte forfatterne av boken på sporet. Ved å sammenligne foto tatt av spanere ved pågripelsen og fotos tatt i den omstridte hemmelige ransakingen, så kan de være sikre på at det er samme koffert hele tiden. Et epleklistremerke viser at det er samme koffert.

— Den klistrelappen var det sønnen min som satte på kofferten da han var fem år gammel. Slik har han skaffet et viktig bevis i saken mange år etterpå. Det er en skjebnens ironi oppi det hele, sier Treholt.

I boken fremgår det at hans bror Einar Treholt overhørte en samtale på danskebåten mellom to ansatte i det daværende overvåkingspolitiet året etter pågripelsen. De snakket om at pengebeviset var forfalsket.

— Det gjorde ikke forsvarer Haugestad mindre tent på å forfølge pengebeviset, sier Treholt.

Vil ikke hjem

Han sier han er imponert av forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssens jobb med saken. Arne Treholt er nå 67 år og fortsatt i aktiv jobb.

— Jeg har livsappetitt og gleder meg over hver dag, sier han.

Treholt opplyser at han ikke har noen planer om å ta turen fra sitt hjem på Kypros til Norge med det første.

Publisert