Lysbakken går av

Audun lysbakken trekker seg fra Stoltenberg-regjeringen.

Publisert Publisert
  • Jan Stian Vold
  • Christian Lura
  • Anders Haga
  • Magnus Aamo Holte
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det opplyste han på pressekonferanse klokken 13.30 i dag.

Lysbakken forklarer sin uventede avgang slik:

— Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Det er to måter å se på det å gjøre feil som leder på. Enten er det et mål å være ufeilbarlig. Alternativet er å innrømme og erkjenne feil, lære av dem og bli en klokere og dyktigere leder. Jeg mener jeg har lært en god del ting i denne prosessen.

- Er det naturlig for deg å lede partiet uten å sitte i regjering?

— Det vil være en naturlig konsekvens av dette. Jeg mener at for partiet kan dette være en hensiktsmessig løsning. Jeg er beredt til å lede partiet fra Stortinget. Det er fortsatt vårt utgangspunkt å gjennomføre landsmøtet som planlagt.

Les også:

Les også

«Synd det skulle ende slik»

Vil bli SV-leder

Lysbakken er altså fast bestemt på å overta som SV-leder — om partiet vil ha ham.

Jeg ble paff, sjokkert og trist

Gina Barstad (SV)

— Det har oppstått en ny situasjon. Men jeg står til disposisjon for partiet dersom partiet ønsker det.

Sammen med Lysbakken faller også den øvrige ledelsen i Barne- og likestillingsdepartementet.

— Hele min politiske ledelse går av sammen med meg. Det er det naturlige i en slik situasjon.

Det ble kalt inn til ekstraordinært statsråd på Stortinget klokken 15 i ettermiddag. Etterpå redegjorde statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen.

— Audun Lysbakken ønsket selv å fratre. Det er en beslutning jeg respekterer. Til å bestyre Barne- og likestillingsdepartementet har kongen utnevnt Kristin Halvorsen i tillegg til å bestyre sakene hun bestyrer i Kunnskapsdepartementet,sier Stoltenberg.

- Når kommer en permanent ny statsråd?

— Det har vi ikke fastsatt noe tidspunkt for. Det at Halvorsen skal bestyre to departementer, er ikke noen permanent løsning. Dette kommer vi tilbake til.

Ikke ferdig i politikken

Stoltenberg sier han har satt stor pris på samarbeidet med Lysbakken i regjeringen.

— Han har utrettet mye i departementet mens han har vært der. Ikke minst har han styrket barnevernet, og tatt nye og viktige intiativ innenfor likestillings- og inkluderingsarbeidet. Lysbakken forlater ikke norsk politikk, og han er en politiker vi vil se mere til i tiden fremover.

Stoltenberg sier han gleder seg til å samarbeide med den nå avgåtte statsråden på andre arenaer i fremtiden.

Dersom Lysbakken blir valgt til SVs nye leder på lørdag, vil det være første gang en av de rødgrønne partilederne ikke vil sitte i regjeringen. Dette mener Stoltenberg er uproblematisk.

— Jeg tror vi skal avvente hvem SV velger som leder. Samtidig vil jeg si at dersom SV skulle velge en leder som ikke sitter i regjeringen, så vil vi finne praktiske løsninger for å organisere regjeringssamarbeidet.

Nekter for å ha presset

Klokken 16 orienterte SV-leder Kristin Halvorsen om situasjonen. Stoltenberg nekter for at han har utøvet noen form for press over Lysbakken.

Man har ofte spådd at regjeringen vil ha samarbeidsproblemer, men nå er vi den regjeringen som har sittet lengst siden Gerhardsens tid

Jens Stoltenberg

— Dette er Lysbakkens beslutning. Det var han som ba om å få gå av, og det var han tok kontakt med meg, sier Stoltenberg.

- Hadde du tillit til Lysbakken?

Skjermbilde.JPG

— Det var Audun Lysbakken selv som tok iniatativet og ba om å få fratre. Det er en beslutning jeg respekterer. Hans vurdering var at den samlede betydningen av sakene som har vært mye omtalt, støtten til Reform og Jenteforsvaret, og måten denne ble gitt på, gjorde at det var riktigst av han å gå av. Det er en beslutning jeg respekterer.- Når fikk du vite om forholdene Lysbakken redegjorde for i dag?

— Lysbakken har løpende søkt å orientere mitt kontor og meg om utviklignen i disse sakene. Her har informasjonen kommet hele tiden underveis mens de har håndtert og belyst de ulike sakene.

Stoltenberg avfeide at avgangen til Lysbakken bærer bud om en regjering i krise.

— Man har ofte spådd at regjeringen vil ha samarbeidsproblemer og gå under flere gangen, men nå er vi den regjeringen som har sittet lengst siden Einar Gerhardsens tid.

- Kan Lysbakken komme tilbake som statsråd?

— Dette er ikke tiden for å spekulere i det. Det er i dag han har fratrådt.

Ledervalget

- Beklager du avgangen?

— Det er en beslutning jeg respekterer. Jeg vil ikke gå inn i vurderingen av sakene som gjorde at han valgte å gå. Han har selv beklaget håndteringen av tilskuddene, og vurderingene og klokskapen i at man valgte å gi tilskudd til en organisasjon som står nær SU.

- Men er dette et regjeringsproblem?

— Nei, jeg kjenner ikke til noen tilsvarende saker. Denne saken er altså en sak som handler om flere ulike saker, det er en samlet vurdering som gjør at Lysbakken velger å gå av. Det handler om bruk av skjønn, regelverket for økonomiske tildelinger, og habilitetsloven.

Om SVs ledervalg til helgen, sier statsminister Jens Stoltenberg dette:

— SV skal velge leder neste helg, og dette valget må vi avvente. Jeg skal ikke utrykke meg på en måte som gjør at noen kan tenkte at jeg har tenkt på hvem denne lederen vil bli. Men jeg er sikker på at vi finner måter å håndtere dette samarbeidet.

-Kjempetrist for partiet

LEI SEG: Gina Barstad (SV). Foto: SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)

Stortingsrepresentant Gina Barstad fikk en telefon fra Lysbakken klokken 11.50 i dag. Da fortalte han henne om avgjørelsen sin.— Jeg ble paff, sjokkert og trist, sier hun til bt.no.

Barstad mener det er trist for regjeringen og SV at Lysbakken går av. De to er nære partikamerater og diskuterer mye politikk sammen.

— Audun er et av de beste menneskene jeg kjenner. Jeg håper partiet vil ha ham som leder. Det vil jeg.

— Kan han bli leder når han har erkjent at han har gjort feil som er så grove at han må gå av som statsråd?

— Det er menneskelig å gjøre feil. En god leder kjennetegnes ved at han tar ansvar. Det har Audun vist her.

Ekstern hjelp

For to uker siden la Lysbakken frem en rekke dokumenter som viste korrespondansen mellom SU, politisk ledelse og embetsverket i departementet om tildelingen av midler til selvforsvarskurs i skolen. Lysbakken lovet da at all korrespondanse var lagt frem, men to dager etter kunne Dagbladet avsløre at en mail sendt fra tidligere SU-leder Mali Steiro Trondsmoen til statssekretær Henriette Westhrin, som ikke var en del av materialet fra Lysbakken.

Etter dette varslet Lysbakken en full gjennomgang, og med hjelp fra Departementenes servicesenter, har han nå finkjemt e-postkontoer for å forsikre seg om at all dokumentasjon er fremlagt.

Tirsdag forrige uke vedtok en samlet kontrollkomité på Stortinget at det skal åpnes høring i saken.

I to omganger har de sendt brev til Lysbakken, og bedt ham om å redegjøre for hvordan 500.000 kroner ble utdelt til selvforsvarskurs i skolen. 154.000 kroner gikk som kjent til Jenteforsvaret, som på søkertidspunktet var et underbruk av Sosialistisk Ungdom.

Lysbakken har erkjent at utdelingen var et brudd på regelverket, og at det burde vært utlyst, og han har også beklaget saken.

I korrespondansen som ble fremlagt for to uker siden, gikk det frem at det var Lysbakkens statssekretær, Kirsti Bergstø, som overprøvde embetsverkets råd om å ikke gi penger til Jenteforsvaret på grunn av de tette båndene til SV.

Lysbakken har ikke villet kommentere detaljene rundt hvem som fattet avgjørelsen når, eller hvorvidt han var inne i prosessen på et tidligere tidspunkt. Han har hele tiden sagt at dette er hans ansvar.

Hva mener du om avgangen? Si din mening under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Velgerne er lite imponert over Lysbakken

  2. VG: Lysbakken ble informert om omstridt pengestøtte

  3. Nye dokumenter fra Lysbakken

  4. - SV gjør statsråd-rokeringer

  5. Lysbakken-saken varer helt til påske

TREKKER SEG: Audun Lysbakken. Foto: HÅVARD BJELLAND

syad0872.jpg Foto: SCANPIX