E.coli-mistenkte agurker i Norge

Agurker som tilhører det smittede E.coli-partiet i Spania ble solgt i Norge mellom 18. og 26. mai i år, melder TV 2.

FARLIG: Et utbrudd av E. coli-bakterien har tatt mange liv i Europa den siste tiden.
  • Lars Martin Gimse
  • Aftenposten
  • Vibeke Buan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Folkehelseinstituttet har i dag fått varsel om et tilfelle av EHEC-infeksjon med mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland. Pasienten er en mann i 40-årene innlagt med blodig diaré på Sørlandet sykehus Kristiansand, skriver Aftenposten.no.

Mattilsynet mistenker at 240 agurker som er importert til Trøndelag og Nordland kan ha e.coli-bakterier, ifølge Mattilsynetsnettsider.

Får prøvesvar i løpet av uken

Det er tatt en bakterieprøve av mannen. Den sendes nå til Folkehelseintituttets laboratorium i Oslo for videre undersøkelser.

— Vi regner med å ha svaret på om det er samme bakterien i løpet av uken, sier Siri Helene Hauge, lege ved infeksjonsovervåkningsavdelingen i Folkehelseinstituttet, til Aftenposten.no.

Hauge påpeker at Folkehelseinstituttet hvert år får inn meldinger om tilfeller av EHEC-infeksjoner, og at de derfor ikke umiddelbart kan slå fast at dette tilfellet har tilknytning til utbruddet i Tyskland.

— Det er derfor vi må undersøke dette nøyere for å se om det er den samme bakterien eller ikke. Men det er veldig sannsynlig at vi får tilfeller i Norge som stammer fra dette utbruddet, slår Hauge fast.

Undersøker hvordan mannen ble smittet

Folkehelseinstituttet sier til Aftenposten.no at de foreløpig ikke vet noe mer enn det som står i pressemeldingen de har sendt ut.

Lokale helsemyndigheter, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet arbeider nå med å kartlegge hvordan pasienten kan ha blitt smittet.

- Mattilsynet vil gjøre flere undersøkelser og vil snakke med mannen for å finne ut hva han har spist, forteller Hauge.

Publisert: