Norsk politi avhørte Breiviks søster

Norsk politi har i en uke avhørt Anders Behring Breiviks søster. Men hun har ikke villet møte hverken forsvarsadvoktene eller bistandsadvoktene.

Publisert Publisert

AVHØRT HER: Dette er FBI-hovedkvarteret i San Diego der avhørene av søsteren til den terrorsiktede fant sted denne uken. Foto: ALF OLE ASK

  • Alf Ole Ask
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

SAN DIEGO (Aftenposten.no): Sent fredag kveld amerikansk tid avsluttet norsk politi avhørene av den terrorsiktedes eldre halvsøster i San Diego i California. FBI har bistått de to etterforskerne og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby fra norsk politi.

I dag 17.00 holdt politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby en pressekonferanse om avhørene.

— Hun har samarbeidet godt hele veien, sier Kraby til Aftenposten.no.

Les også

[No available link text]

Norsk politi gir uttrykk for at de er tilfreds med avhørene som er nedtegnet på over 50 sider. FBI har vært til stede under avhørene, og interesserer seg for den spesielle terrorsaken i Norge.

Ville ikke møte advokater

Søsteren har ikke villet møte brorens forsvarere eller bistandsadvokater, og politiet vil ikke opplyse noe mer om hvorfor.

Både bistandsadvokat Siv Hallgren, og forsvarerene Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har vært i San Diego.

Les også

[No available link text]

Kraby bekrefter at det kan være aktuelt å gjøre andre vitneavhør i utlandet. Det er spesielt den terrorsiktedes far i Frankrike som kan være aktuell å avhøre.

Kraby ville ikke svare på spørsmål om søsteren hadde vist interesse for hvordan broren har det. Det har heller ikke vært praktisk anledning til å konfrontere broren med søsterens uttalelser, sier Kraby.

Hemmelig

Behring Breiviks søster har samarbeidet tett med politiet helt siden saken oppsto, og politiet betegner henne som et sentralt vitne.

— Hun er et vitne vi oppfatter som sentralt for å danne oss et bilde av siktede, sier Kraby.

Les også

[No available link text]

Avhørene, som har tatt flere dager, har skjedd på hemmelig sted. Gunnen er at halvsøsteren skal ha truet med å nekte å stille dersom det ble for mye oppstyr rundt avhørene.

Detaljerte avhør

Advokat Lippestad opplyste til Aftenposten sent fredag kveld amerikansk tid at han ikke hadde lest avhørene som skal være meget detaljerte.

Han sier at rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige gjør avhørene av halvsøsteren enda mer interessante.

Les også

[No available link text]

Hun og siktede har felles mor og hun bodde sammen med den terrorsiktede i hans barndom og tidlig ungdom. Senere flyttet hun til USA og bor nå i Los Angeles der hun er gift med en amerikaner og har små barn.

Men halvsøsteren og siktede har hele tiden hatt kontakt. Hun er av dem som har kjent terrorsiktede både i barndom, ungdom og voksen alder.

Hun har frivillig stilt opp som vitne, og det er FBI som har hjulpet norsk politi med det praktiske rundt avhørene.

Kan ikke brukes i retten

Ettersom kvinnen ikke stiller til rettslig avhør eller ikke møter for å vitne i rettsaken, vil ikke hennes opplysninger kunne brukes i retten. Som nær slektning behøver hun ikke å vitne i retten.

Norsk politi har i en uke ønsket å holde denne saken unna mediene av frykt for at kvinnen skulle trekke seg fra avhørene. En rekke norske medier har derfor i denne uken avventet at avhørene skal avsluttes, noe de ble sent fredag kveld her i San Diego.

Kan være viktige for ofrene

Bistandsadvokat Siv Hallgren har i en uke vært i USA.

Les også

[No available link text]

— Vill søsterens forklaring være viktig for ofrene?

— Det kan det være for mange. Ofte er det slik at ofre og etterlatte ønsker å vite mest mulig, forsøke å få klarhet i hvorfor noen kan gjøre noe sånt, selv om det er motsatt for andre. For oss som samfunn kan dette også være viktig uansett om handlingene skyldes sykdom eller ondskap, sier bistandsadvokaten.

Kjenner ikke innholdet

Hallgren har ennå ikke hatt tilgang til avhørene og kan derfor ikke si noe om hvorvidt disse bidrar til å gi noen svar på de mange spørsmålene ofre og etterlatte har.

Ifølge bistandsadvokaten har det vært en viss oppmerksomhet blant de mange hundre ofrene om erstatningene vil påvirkes av at de sakkyndiges konklusjon om utilregnelighet blir stående.

Les også

[No available link text]

Men det sier hun at den ikke vil.

De totale erstatningene til ofrene for terroren 22. juli vil komme opp i betydelige millionbeløp. De utbetales fra Kontoret for voldsoffererstatning og vil ikke bli påvirket av at Anders Behring Breivik erklæres som utilregnelig av retten. Derimot vil statens muligheter til å kreve penger av den terrorsiktede bli redusert med en slik endelig dom. Men en høyesterettsdom har slått fast at selv psykisk syke må betale erstatning.

Behring Breivik er i dag ubemidlet.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert