Gransket firmaet Breivik bestilte fra

Bare noen uker etter at Tollvesenet gransket import av kjemikalier fra et polsk firma, handlet Anders Behring Breivik bombeingredienser for 16.000 kroner fra det samme selskapet.

Publisert Publisert

WROCLAW: Fra denne blokken drives firmaet Keten, der Anders Behring Breivik bestilte til sammen fem pakker. Bare én av dem ble oppdaget. De fire andre, inneholdende bombeforsterkende aluminiumspulver, ble smuglet inn i Norge fra Sverige.

  • Rune Christophersen
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

PST-sjef Janne Kristiansen har flere ganger uttalt at det ikke var naturlig å undersøke Breivik nærmere, fordi han bare hadde handlet for 121 kroner fra kjemikaliefirmaet Keten i Polen. Men en ny sjekk kunne avslørt en langt viktigere transaksjon: Kort tid senere kjøpte Breivik 150 kilo aluminiumspulver for 2000 euro.

På obs-liste

Aluminiumspulver er en sentral ingrediens i kunstgjødsel-bomber. Breivik anslår i manifestet sitt at pulveret øker sprengkraften med 10-30 prosent. Stoffet er ett av de 14 kjemikaliene som er omfattet av det internasjonale antiterror-samarbeidet Global Shield.

Som BT tidligere har skrevet, gjorde tollvesenet et søk i valutaregisteret for å kartlegge pengeoverføringer fra Norge til det polske firmaet. Søket ble gjort i månedsskiftet november/desember, ifølge underdirektør Geir Høiseth i Toll— og avgiftsdirektoratet. Resultatet ble en liste på 63 transaksjoner i 2010, fordelt på 41 personer. En av dem var Breivik, som hadde handlet for 121 kroner. Listen ble oversendt til PST 3. desember.

- Stor ordre

Kort tid senere gjorde altså Breivik et langt større innkjøp fra det samme firmaet. I manifestet skriver han at aluminiumspulveret ble bestilt og betalt i midten av desember. Eieren av kjemikaliefirmaet Keten, Lukasz Mikus, husker bestillingen.

— Det var en stor ordre, sier Mikus, som har kunder over hele Europa.

Breivik var imidlertid misfornøyd med servicen hos Keten.

«Per 1. mars har jeg fremdeles ikke mottatt noe», skriver han i manifestet.

Levert til Sverige

Pulveret skulle fordeles i fire pakker, og leveres til en godsekspeditør i Karlstad i Sverige. Mikus anbefaler selv denne metoden på diskusjonsfora på nettet. Hensikten er at norske kunder skal slippe toll- og merverdiavgift.

11. mars parkerte Breivik bilen hos transportselskapet Schenkers kontor i Karlstad. To av pakkene var klare til å hentes.

— Han ble litt sint da han oppdaget at to andre pakker var forsinket, sier Agnethe Odhe i DB Schenker i Karlstad. Det var Breivik selv som gjorde transportselskapet klar over at det manglet to kolli.

Odhe sier at de syntes synd på ham, siden han kom helt fra Norge, og at det er grunnen til at de husker ham.

— Og pakkene var tunge, sier hun.

15. mars kom Breivik tilbake og hentet de to siste pakkene.

Det svenske tollvesenet bekrefter at de ikke ble varslet om forsendelsene, til tross for at både Polen og Sverige deltar i Global Shield-samarbeidet. Årsaken er at begge landene er EU-medlemmer, ifølge Sofie Green i det svenske tollvesenet.

— Det skjer ingen eksport- eller importdeklarasjoner mellom EU-land. Det kommer ingen opplysninger til oss når Breivik eller andre bestiller varer fra Polen, sier hun.

Et faresignal

Det amerikanske Immigration and Customs Enforcement (ICE), som deltar i Global Shield-samarbeidet, har listet opp en rekke indikatorer på at kjemikalier skal brukes til ulovlige formål. En av dem er nettopp at et fraktselskap er oppgitt som mottaker.

ICE-talsmann Ross Feinstein har ikke svart på BTs henvendelser om saken.

Breivik gjør også en tredje handel fra et annet polsk firma som selger kjemikalier og pyrotekniske effekter over nettet. I januar bestiller han en lunte til en verdi av 80 kroner fra selskapet Likurg.

Toll- og avgiftsdirektoratet vil ikke svare på spørsmål som gjelder Breiviks kjøp av aluminiumspulver.

— I påvente av kommisjonens rapportering kan tollvesenet ikke svare på spørsmål om 22/7 eller spørsmål som er direkte relatert til denne saken, skriver avdelingsdirektør Eivind Kloster-Jensen i en mail til BT.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  2. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  3. Feiring endte i slags­mål og kaos. – Det sto noen der som var hvite av pulver.

  4. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  5. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  6. Koronatrend: «Alle» vil ha valp