De som får penger igjen på skatten, bruker minst tid på å sjekke selvangivelsen. I gjennomsnitt bruker de 29 minutter, mens de som får baksmell, i gjennomsnitt bruker 56 minutter på å gå gjennom selvangivelsen.

En av tre bruker under ti minutter eller sjekker ikke i det hele tatt, viser en ny undersøkelse fra Sparebank1.

Ifølge undersøkelsen bruker Kari og Ola Nordmann i snitt 33 minutter på å kontrollere selvangivelsen. Det er fem minutter mindre enn i fjor.

— Med stadig flere forhåndsutfylte opplysninger i selvangivelsen bruker folk stadig mindre tid på gjennomgang og kontroll, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 Gruppen, Magne Gundersen.

Han tror mange som bruker for lite tid på selvangivelsen, går glipp av store fradrag og dermed betaler for mye skatt.

Dyr tabbe

— Den dyreste tabben du kan gjøre er ikke å sjekke selvangivelsen fordi du får penger igjen. En litt grundigere sjekk kan fort bli årets mest lønnsomme minutter, sier Gundersen.

Det er flere kvinner (73 prosent) enn menn (63 prosent) som forventer å få penger tilbake.

— Å slå seg til ro med at alt er i orden bare man får penger igjen, kan koste dyrt. Selvangivelsen er ikke ferdigutfylt, det er fortsatt flere fradrag å hente for mange av oss, sier forbrukerøkonomen.

Langt flere menn (18 prosent) enn kvinner (13 prosent) regner med å få restskatt.

Ingen endringer

Tilbake til tiden vi bruker på selvangivelsen. Det er særlig unge under 25 år som bruker liten tid på selvangivelsen. 29 prosent i denne aldersgruppen sjekker ikke selvangivelsen i det hele tatt.

51 prosent bruker under 10 minutter på kontrollen. Like mange godtar selvangivelsen som den er og gjør ingen endringer.

— Jeg anbefaler alle å bruke anledningen til å gå gjennom og få oversikt over egen økonomi. Sjekk ikke bare fradragene, men også utviklingen i gjeld og formue, inntekt og forbruk.

Frist

Fristen for å levere selvangivelsen er 30. april.

SpareBank 1-gruppen oppfordrer alle som er ute i siste liten, til blant annet å sjekke inntekten, de skattefrie ytelsene og om godtgjørelser kan være feilført som lønn.

Det oppfordres også til å føre opp reisefradrag eller pendlerfradrag, fordi dette ikke er forhåndsutfylt. Et tips er å bruke skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.

Til sist minnes det om at dersom du er skyldig skatt, bør dette betales før 31 mai. Da slipper du nemlig renter på restskatten.