Ikke alle vaksinene du får som barn varer livet ut. Men det er det mange som ikke vet.

Nesten alle barn får vaksine mot en rekke sykdommer. Det får de gjennom et opplegg på helsestasjonen. Men ikke alle vaksinene varer livet ut.

Mellom 95 og 97 prosent av alle norske barn blir vaksinert mot mange sykdommer. Men få voksne vet at de bør vaksinere seg hvert tiende år.
 • Tine Dommerud
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 266 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Det gjelder blant annet vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Disse vaksinene må oppdateres hvert tiende år.

Nå stiller Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet seg bak et forslag fra SV. De vil ha et program som sikrer at befolkningen får nødvendige vaksiner gjennom hele livet, skriver Aftenposten.

Noen vaksiner blir gitt når man går i tiende klasse. Det betyr at mange 25-åringer bør ta en påfyllingsvaksine.

– Det er grunn til å tro at mange voksne ikke tar oppfyllingsvaksinen, fordi de ikke er klar over at det er et behov, eller at de ikke har oversikt over når de tok denne vaksinen sist, sier Åshild Bruun-Gundersen. Hun er helsepolitisk talsperson i Frp og saksordfører.

– Mange voksne husker ikke når de tok påfyllingsvaksinen sist, sier Åshild Bruun-Gundersen.

Mangler grunnvaksinene

I dag er det ingen systematikk i hvem som tar vaksinen på nytt. Hdir ba Folkehelseinstituttetet utrede saken. De kom med en anbefaling.

– Vi så for oss at programmet skulle inkludere influensavaksinasjon og pneumokokkvaksinasjon for de eldre, oppfriskningsvaksinasjon mot difteri, tetanus, kikhoste og polio hvert 10 år for alle voksne, sier Preben Aavitsland. Han er overlege i FHI.

– I tillegg skulle de som mangler det, bli vaksinert mot meslinger, røde hunder og kusma, sier Aavitsland.

Tanken var at fastlegene skal kunne håndtere dette som en del av ansvaret for sine listepasienter.

– I høst gjorde departementet influensavaksinasjon gratis for de eldre og la et stort ansvar på fastlegene, som leverte veldig bra. Antall vaksinerte ble økt med nærmere 50 prosent. Vi fikk på en måte en tjuvstart på voksenvaksinasjonsprogrammet.

Aldri har så mange tatt vaksine mot influensa

Høyre, Frp, KrF og Venstre ønsker nå å se på hvordan innbyggerne kan få beskjed om at de må fylle på vaksinene.

Interessen for vaksine mot sesonginfluensa og lungebetennelse var rekordhøy i høst. Selv om Norge skaffet rundt 1,5 millioner doser med influensavaksiner så var det ikke nok til å dekke etterspørselen.

Når koronapandemien er ferdig, mener regjeringspartiene og Frp at regjeringen må utrede hvordan et vaksinasjonsprogram for voksne kan komme på plass. Utredningen må se nærmere på finansiering, innfasing og rutiner for gjennomføring av programmet.

Vaksinevarsel på SMS

Fremskrittspartiet vil at det skal sendes ut automatisk varsel som minner folk om at de må ta vaksinen på nytt. Dette kan gjøres gjennom SMS.

– Hver og en får velge selv om de vil ta den, men en påminnelse kan sikre at flere får mulighet til å beskytte seg mot disse alvorlige og smittsomme sykdommene. Det blir opp til regjeringen å finne en praktisk måte å få det til på, sier Bruun-Gundersen.

– Jeg er veldig stolt over at vi endelig får et slikt program for plass. Dette er svært viktig for helsen til alle i Norge sier Nicholas Wilkinson, helsepolitiker for SV,

Saken legges frem for Stortinget tirsdag 2. februar.

Regjeringspartiene ber om at tjenesten organiseres som en del av helsenorge.no.

Der kan man også melde seg av ordningen.

Britt Wolden, FHI, sier vaksinasjon er en av de mest effektive måtene å forebygge sykdom på. Erfaringer viser at langt færre blir syke med vaksine.

– I årene som kommer, er det forventet en befolkningsvekst i alle aldersgrupper. Sterkest blir veksten i de eldste aldersgruppene. Å forebygge infeksjonssykdommer hos voksne, vil bidra til friskere voksne. Det vil i større grad kunne bidra til produktivitet i samfunnet, lavere smittepress og lavere forbruk av antibiotika, sier hun.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Meslinger
 3. Vaksine
 4. Pandemier
 5. Folkehelseinstituttet

Mest lest akkurat nå

 1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

 2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 3. Stal hjartestartar frå ambulanse

 4. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

 5. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn

 6. – Hei, du bak gardinen, som ikke åpnet da jeg ringte på. Jeg så deg nok.