Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

Den svenske regjeringen ble advart av den norske regjeringen i forkant av innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk, hevder Aftonbladet.

Publisert Publisert

– FEIL AGENDA: Ifølge Aftonbladet har noen i den norske regjeringen gitt uttrykk for at Listhaugs Sverige-besøk kunne ha feil agenda. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– De tok kontakt og advarte om at besøket muligens hadde et vikarierende formål. På forhånd ble det bedt om unnskyldning, sier en ikke navngitt kilde i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Tirsdag morgen overrasket Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon ved å avlyse det planlagte møtet med den norske innvandrings- og integreringsministeren i Stockholm i siste liten. Overfor VG begrunner hun avgjørelsen:

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon.

Skal ha advart mot besøket

Ifølge Aftonbladet har noen i den norske regjeringen gitt uttrykk for at Listhaugs besøk kunne ha feil agenda. Beskjeden skal ha vært at «dette er ikke noe som hele regjeringen står bak». Det skal også ha blitt gitt uttrykk for bekymring for konsekvensene for de diplomatiske relasjonene mellom Norge og Sverige.

– Jeg vet ikke om man forsøkte å få henne til ikke å reise. Men det er valgkamp der, og folk er kanskje mer ivrige på sin egen agenda. Men den norske innvandrings- og integreringsministeren viser lav kunnskap om hvordan man driver utenrikspolitikk, sier en kilde i den svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

AVVISER KONTAKT: Både Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor avviser at de kjenner til at den norske regjeringen skal ha advart mot Listhaugs besøk til Sverige. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ukjent for UD

Advarslene fra den norske regjeringen er helt ukjent for UD og Statsministerens kontor.

– Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD til NTB.

Heller ikke Statsministerens kontor har noe kjennskap til den kontakten som omtales i Aftonbladet.

– Statsministerens kontor har ikke hatt noe kontakt med svenske myndigheter, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide, til NTB.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier at heller ikke hun er kjent med at det har vært en slik kontakt:

– Det kjenner jeg ikke til, så det har jeg ikke noen kommentar til, sier hun til NTB.

Andersen sier at Utenriksdepartementet via ambassaden i Stockholm tvert imot har bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket.

– Det inkluderer også det planlagte møtet med den svenske innvandringsministeren, sier Andersen.

Solberg: – Sylvi må passe på

Men selv sjefen hennes, statsminister Erna Solberg (H), antyder at det er vanskelig for en statsråd å stikke av fra en norsk valgkampinnspurt.

– Det er ingen tvil om at når en statsråd reiser en uke før valget, så er det for å illustrere deler av politikken man står for. Så må Sylvi passe på at det hun sier er i overensstemmelse med det myndighetene lokalt sier, sier Solberg til VG.

Den testen besto hun ikke, mener Stockholms byrådsleder Karin Wanngård.

– Listhaug valgte å bruke vår gjestfrihet til å gjøre populistiske og usanne poenger til den norske valgkampen. Det gjør meg skuffet og sint, og jeg synes Listhaug skylder Stockholm-beboerne en unnskyldning, skriver hun ifølge VG i en pressemelding.

RINKEBY: Norges innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug ønskes velkommen av visebydelsdirektør Fredrik Jurdell under et besøk på medborgarkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Svakt lederskap av Solberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Listhaug ikke er i Sverige for å lære, men for å skremme.

– Dette er Sylvi Listhaug i kjent stil. Hun sier hun er i Sverige for å lære, men alle skjønner at hun er der for å skremme. Vi har ikke noe Rinkeby i Norge. Vi kommer aldri til å få noe Rinkeby i Norge, sier Støre til Dagbladet.

Få timer før Støre møter Solberg til statsministerduell på NRK, langet Ap-lederen ut mot Høyre-lederen for ikke å ta klar avstand til Listhaugs besøk.

– Det er svak styring av Erna Solberg. Det er tydelig at noe har skjedd med Høyre de siste årene. For fire år siden ville vi blitt overrasket dersom Høyre hadde latt ting som dette passere, med så tydelig splitt og hersk-retorikk fra Listhaug, ser han.

Også Venstres Abid Raja mener Listhaug vil skremme norske velgere med «problemer vi ikke har».

Fritzon omtaler besøket som en del av den norske valgkampen. Hun reagerer på Listhaugs beskrivelse av situasjonen i svenske forsteder.

– Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon til VG.

Listhaug presiserte senere på dagen at uttrykket no go-soner som hentet fra en norsk politirapport. Svensk politi omtaler Rinkeby som et av et tyvetalls «svært utsatte områder».

Spasertur på torget

Dagen startet med et møte med den svensk politisjefen Dan Eliasson, der Listhaug fikk en gjennomgang av politiets arbeid i de utsatte områdene.

Svensk politi var også til stede, dog diskret i sivil, da Listhaug på ettermiddagen reiste til det mye omtalte forstadsområdet nord i Stockholm for å se «svenske tilstander» på nært hold.

Noen av beboerne NTB snakket med på torget ga tydelig uttrykk for at det er problemer å ta tak i. Andre likte dårlig at hun setter nabolaget deres i så dårlig lys. Salah Hassan er blant dem.

– Det er bra å prøve å ikke spre negative rykter om området. Det bor vanlige folk her, sa han til Listhaug.

Men Listhaug fastholdt at reisen ikke har endret hennes syn på «svenske tilstander»:

–Nei, det har gitt meg input for hvor viktig det er at vi setter inn innsatsen tidlig når ting utvikler seg litt negativt i noen deler av Oslo, sier hun.

Publisert