Avviste forslag om forbud mot spilleautomater

Stortingsflertallet avviste i dag et forslag om forbud mot spilleautomater fra 1. januar 2007.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Spørsmålet om de norske spilleautomatene er hett tema også i EFTA-domstolen ESA etter at Norsk Tipping for fire år siden fikk enerett til å drive automatene. Dette vedtaket ble brakt inn for ESA av automateierne. En kjennelse er ventet i første halvår neste år.

I stortingsdebatten gjorde Sosialistisk Venstreparti det klart at partiet vil arbeide for innføring av totalforbud dersom Norge skulle tape saken i ESA.

Inntil videre mener stortingsflertallet at det ikke bør fattes noe vedtak om et eventuelt totalforbud før ESA har kommet med sin kjennelse i saken.

Kulturminister Trond Giske gjorde det klart at dagens automater vil bli fjernet fra markedet fra 1. juli neste år uansett utfall i ESA fordi ingen av dagens konsesjoner vil bli forlenget.

Hva han vil gjøre dersom Norge taper saken, kunne han ikke gi noe klart svar på.

— Regjeringen har ikke tatt stilling til hva den skal gjøre ved et slikt utfall, sa han.

— Det eneste som er sikkert, er at dagens ordning ikke kan fortsette, la kulturministeren til.

De spilleavhengige

KrFs forslag om å forby spilleautomater er først og fremst begrunnet med at det fører til spilleavhengige og store sosiale og økonomiske problemer for dem som ikke kan styre sin spillelyst.

Alle partiene i Stortinget mener, med noe ulik styrke, at det er behov for kontroll og tiltak for å begrense antallet spilleavhengige.

Frp mener at monopol eller forbud ikke vil løse problemene for de spilleavhengige.

— Spilleavhengige vil oppsøke andre arenaer for å få utløp for sin avhengighet, tror Frp.

Partiet foreslo tirsdag at Stortinget skal be regjeringen arbeide for et nasjonalt kompromiss om spilleautomater som kan gi bedre kontroll, mindre «aggressive» automater og at monopolet til Norsk Tipping ikke innføres. Frp foreslo også at kommunene skal få rett til å bestemme regler for spill om penger.

Frivillige organisasjoner

Stortingsdebatten ble også en ordveksling om hvordan de frivillige organisasjonene skulle få penger dersom det ble totalforbud. Frp så for seg en mørk økonomisk fremtid for idrettslag og musikkorps.

— Det er ikke de spilleavhengige som skal finansiere det frivillige arbeidet, svarte May Helen Molvær Grimstad (KrF).

KrF forslo at regjeringen skal gjøre rede på hvilken måte organisasjonene kan få statlig støtte til å kunne videreføre arbeidet sitt.

Kulturministeren innrømmet at et automatmonopol vil føre til en betydelig nedgang for mange frivillige organisasjoner. For å bøte på dette, varslet han en annen fordelingsnøkkel av overskuddet fra Norsk Tippings nye spill som for eksempel pantelotterier og tiltak over statsbudsjettet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Refs til regjeringen

  2. Frifunnet for ligatiltale

  3. Spilleautomater brutt opp

  4. Bytter ut automater med barn

  5. Flykter fra automater til nett

  6. Redd Barna anmelder Reitangruppen

BT anbefaler

Mann funnet død på Laksevåg: – Forferdelig trist

Politiet startet etterforskning etter at en mann er funnet død i en leilighet.

LES SAKEN