Anbefaler politietterforskning

Granskerne som har hatt Redningsselskapet under lupen, anbefaler at politiet må etterforske flere forhold.

  • Arne Colliander
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det meldte NRK Dagsrevyen onsdag kveld. Den eksterne granskingskommisjonen stiller spørsmål ved selskapets kjøp av supplybåten «Skandi Beta». Fartøyet ble kjøpt inn i eks-president Magnus Stangelands bekjentskapskrets i Austevoll. Bergens Tidende har tidligere skrevet at supplybåten var til salgs i ett år til 40 millioner kroner. Så kom Redningsselskapet og kjøpte den for 45 millioner. Handelen fant sted våren 2004. Fartøyet er 24 år gammelt.

Redningsskøyten «Sjøfareren» skal ha inngått som en del av oppgjøret for handelen. Granskingskommisjonen skal ha undersøkt påstander om at ett av Magnus Stangelands selskap skal ha disponert og leid ut skøyten etter at den var overdratt til «Skandi Beta»s eiere.

Til salgs En stund etter BT-artiklene om supplybåten i fjor høst, besluttet Redningsselskapet at fartøyet skulle legges ut for salg. «Beta» som fartøyet nå heter, har vært leid ut til Kystverket og deltatt i oljevernberedskap langs Finnmark-kysten.

Granskingskommisjonen skal også ha anbefalt at forhold ved selskapets distriktskontor i Bergen bør etterforskes. Etter det BT har grunn til å tro, er søkelyset rettet mot en del oppgjør etter Sjøvett-kampanjer som distriktskontoret har stått for.

Distriktssekretær Bjørn Amundsen ønsker ikke å uttale seg om hva han og Bergens-kontoret er anklaget for i rapporten.

— Utro tjenere - Innholdet i rapporten skal være strengt konfidensielt frem til landsmøtet som åpner fredag. Jeg reagerer derfor sterkt på at NRK har fått tak i innholdet i rapporten. Det er svært alvorlig at vi har utro tjenere blant våre øverste tillitsvalgte, sier han til bt.no.

Bjørn Amundsen ble orientert av granskerne på tirsdag om anklagene mot Bergens-kontoret og ham selv.

— Jeg regner med at jeg vil engasjere advokat for å forsvare meg, sier han.

Hvert enkelt eksemplar av den 300 sider lange rapporten er nummerert og merket «strengt konfidensielt».

«Tett som en sil» Den nyvalgte distriktslederen i Hordaland, Per-Ove Sletvik, reagerer også kraftig på at deler av innholdet er kommet ut.

— Dette selskapet er tett som en sil, sier han syrlig.

Selv mottok han rapporten onsdag morgen.

— Jeg hadde ikke rukket å lese så langt som til anklagene mot Bergens-kontoret før jeg ble oppringt med beskjed om at NRK Dagsrevyen hadde fått tak i deler av rapporten, sier han til bt.no.

— Jeg synes det er ille at slikt skjer før vi har fått diskutert innholdet i landsrådet, sier han.

— Hvordan reagerer du på at utvalget ønsker at politiet etterforsker forhold ved Bergens-kontoret?

— Jeg har ikke satt meg inn i hva anklagene gjelder, men jeg liker det selvsagt ikke noe særlig, sier han.

De tretten medlemmene i Redningsselskapets landsråd skal drøfte innholdet i rapporten i sitt møte i Bodø i kveld. Der blir det tatt stilling til om hele landsmøtet skal få innsyn i hele eller deler av rapporten.

- På ordinært vis Eks-president Magnus Stangeland har tidligere overfor BT tilbakevist alle antydninger om manglende habilitet i forbindelse med selskapets kjøp av supplybåten «Skandi Beta». Det samme gjør han nå.

— Alt har foregått på ordinært vis. Jeg skal tilbakevise alle påstander, sier han til Næringsliv 24.

I likhet med Bjørn Amundsen, akter også Magnus Stangeland å knytte til seg advokat.

Granskingsutvalget har vært ledet av sorenskriver Stein Husby, som tidligere har vært tilknyttet Riksmeklingsmannens kontor. Advokat Cato Schiøtz og statsautorisert revisor Kjell Andersen har ellers deltatt i granskingskommisjonen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vil kaste nyvald president

  2. Lettet Stangeland

  3. Stangelands dagar talte

  4. Vil selge omstridt fartøy

Foto: Håvard Bjelland

BT anbefaler

Er du forvirret? Disse koronareglene gjelder akkurat nå.

Her er 10 regler du bør vite om nå.

LES SAKEN