Samme DNA-spor i NOKAS og Postens brevsenter

DNA-spor fra Erling Havnå på en hette og en slegge ga politiet grunnlag for å se sammenheng mellom NOKAS-ranet den 5. april 2004 og ranet av Postens brevsenter i Oslo den 27. oktober 2003.

  • Martin Kristiansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Erling Havnå er tiltalt for begge ranene. Aktoratets beviser om ranet i Postens brevsenter ble lagt fram i Stavanger tingrett tirsdag. Der ble det opplyst at politiet har innstilt på at også to andre tiltalte i NOKAS-saken – David Toska og Ridvan Halimi – skal tiltales for dette ranet. Begge er siktet, men foreløpig ikke tiltalt. Årsaken er at statsadvokatene i Oslo vil avvente resultatet av NOKAS-saken.

– Det er ganske mange ting som tyder på at også Toska har noe med Brevsenteret å gjøre, sa politibetjent Audun Beckstrøm i sin vitneforklaring.

Da hadde han allerede lagt fram en del opplysninger som forklarer hvorfor politiet mener Ridvan Halimi deltok i ranet på Postens brevsenter. Det er flere likhetspunkter mellom de to ranene.

Slegge

Ett likhetspunkt er at det ble benyttet slegge både ved ranet i Oslo og ranet i Stavanger. Ifølge Beckstrøm er dette et nokså uvanlig redskap i ranssaker. På slegga som ble etterlatt etter ranet i Postens brevsenter, fant politiet DNA fra Erling Havnå. Samme type DNA ble funnet også på en hette som lå blant utstyret etter NOKAS-ranet.

Ridvan Halimi er tidligere dømt for et innbrudd på en bensinstasjon i Fredrikstad, der det ble brukt slegge.

I NOKAS-saken forsøkte ranerne forgjeves å slå seg gjennom et vindu med en slegge, før de gikk løs på vinduet med to automatgeværer.

Spanske ryttere

Andre felles trekk ved de to ranene er at ransbilene var stjålet ved bruk av ekte nøkler, og at ranerne kastet ut såkalte «spanske ryttere», spikerkryss som hadde til hensikt å punktere bilhjulene til eventuelle forfølgere.

Ved en trafikkontroll en tid før ranet i Postens brevsenter, satt Erling Havnå, David Toska og Ridvan Halimi i samme bil.

I bevisførselen mot Erling Havnå inngår også at han en tid før ranet i Postens brevsenter – og med falskt navn – leide en leilighet på Lambertseter, i nærheten av den fluktruta som ranerne benyttet.

– Ødelagt

Tre ansatte i Postens brevsenter vitnet i Stavanger tingrett tirsdag om hvordan de opplevde det væpnede ranet, som skjedde med drapstrusler og annen brutal framferd overfor de ansatte. To menn og en kvinne fortalte om de psykiske plagene som de har hatt etter ranet. En vekter i Securitas fortalte også om at han ble utsatt for trusler og påkjenninger som har gitt ham ettervirkninger.

Verst har det gått ut over en 46 år gammel mann som to ganger før hadde opplevd ran, og som med drapstrusler ble tvunget rundt i Brevsenteret for å finne fram penger til ranerne. Ranet ga et utbytte på cirka 400.000 kroner.

– Livet mitt er rett og slett ødelagt. De har ødelagt en stor, sterk mann, sa 46-åringen.

Han beskrev sine plager blant annet som sosial angst, dødsangst, depresjon, store søvnproblemer med mareritt, konsentrasjonssvikt, og skrekk for høye lyder.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg har valgt dette livet. Det kommer kritikk når du ikke leverer.

  2. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  3. Mann hentet opp etter speedriding-ulykke i Voss

  4. Her må kapteinen rydde opp etter målfeiringen

  5. «Homofili er ikke ideologi – det er slik en er skapt»

  6. SAS innfører tiltak for å hjelpe kundene ved pilotstreik