— Det er viktig at folk i områdene som kan bli rammet, forbereder seg på at vindkastene kan komme opp i 35 meter per sekund, advarer meteorologene.

Et stormsenter over Nord-Skottland er i ferd med å trekke østover mot Sør-Norge og vil havne over de nordlige delene av agderfylkene sent tirsdag kveld. Allerede på dagen tirsdag øker vinden. Utover ettermiddagen dreier vinden til å bli mer sørvestlig, mens det om kvelden ventes full og sterk storm langs kysten.

Verst på kysten

Det er kysten av Vest-Agder det vil gå hardest utover, men også Rogaland vil få kraftig vind.

— Den vil øke utover ettermiddagen, og det blir bare verre og verre, forteller vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

Det blir sterk høydevind som vil slå ned i lavereliggende dalstrøk.

— De sterkeste vindkastene kommer mot midnatt, mens den sterkeste middelvinden vil komme i indre strøk i Vest-Agder i ettermiddag, forteller Eriksen.

Middelvind er gjennomsnittlig vindstyrke i minst ti minutter.Tidlig onsdag morgen vil vinden avta noe.

Høy vannstand

Meteorologene har også sendt ut varsel om høy vannstand for strekningen svenskegrensen til Ålesund. Fra onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet 60 — 100 centimeter over høyden i tidevannstabellene. Høyest blir vannstanden rundt Oslofjorden.

Vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge ber innstendig alle småbåteiere om å passe på.

— Jeg vil be alle som har småbåter, om å sikre dem. Høy vannstand fører ofte til at fortøyningene ryker. En drivende båt kan igangsette en stor redningsaksjon, sier Sunde til Fædrelandsvennen.

Helikopterstans

Color Line er i ferd med å vurdere om de skal innstille noen av sine båtavganger på grunn av ekstremværet. Informasjon vil bli lagt ut på rederiets nettsider.

Helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Nordsjøen har ifølge Heliport.no vært stort sett innstilt fra Sola og svært forsinket fra Bergen. (©NTB)