Ekstrem fare for ras, melder NVE. Alle beboere under fjellet er evakuert.

NVE har hevet farenivået på Veslemannen til rødt, noe som innebærer «ekstrem rasfare». De kommer ikke til å forsøke å tilføre vann, slik de prøvde forrige uke.

Publisert Publisert

Fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Raumabanen går rett under, og ble stengt lørdag formiddag på grunn av rasfaren. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi fikk økte bevegelser på morgenen i dag så vi bestemte oss for å heve farenivået til rødt. Bevegelsene var oppe i 15 centimeter i døgnet i et lite parti der oppe, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse i Rauma klokken 13 søndag, melder NRK.

Han sa de ikke kommer til å gjøre forsøk på å bruke vann for å utløse et ras.

– Det har vært ganske urolige vindforhold i fjellene, og vi er nødt til å få opp en slange etter frosten som har vært den siste uken før vi kan sette dette i gang, sa sjefgeologen.

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen i Møre og Romsdal.

Les også

NVE: – Vi klarer ikke å utløse skred i Mannen

– Hevet farenivå

Forrige torsdag hevet NVE igjen farenivået til rødt. De forsøkte å fremprovosere et ras ved å pøse på med vann, men det lyktes ikke.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte søndag morgen at farenivået for Veslemannen var hevet til øverste nivå. Vurderingen ble gjort på bakgrunn av økte bevegelser i fjellpartiet og varsel om regn og mildvær.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sa til NTB at det er så mye bevegelser i det mindre partiet at det er riktig å varsle rødt farenivå.

– Det er såpass dårlig vær der oppe nå, så det er ikke aktuelt for oss å foreta vanning. Det er mye vind og umulig å komme opp i fjellet, sa Hillestad søndag.

LYKTES IKKE: Forrige torsdag hevet NVE igjen farenivået til rødt. De forsøkte å fremprovosere et ras ved å pøse på med vann, men det lyktes ikke. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

– Øker faren for skred

I løpet av sist uke er det registrert bevegelser på 302 millimeter ved et målepunkt i den øvre delen. I løpet av siste døgn er det registrert bevegelser på 87 millimeter ved et målepunkt. Også ved et punkt lenger ned er det registrert økte bevegelser.

Mildvær og regn fører til økt bevegelse, noe Hillestad sier man spesielt så i den forrige runden da NVE hevet farenivået til rødt.

– Med en gang det ble mer regn økte hastigheten, og med en gang vi tilførte vann fra vårt anlegg, økte den. Det er også en del snø der oppe nå, så med mye regn og snøsmelting øker faren for skred, sa Hillestad.

Hillestad sa det ikke er mulig å spekulere på hvorvidt det vil gå et skred fra fjellet.

– Det gjør det så klart vanskeligere for dem som bor under fjellet.

Les også

NVE: Fjellpartiet har aldri vært i større bevegelse

Evakueres igjen

Rauma kommune evakuerte torsdag forrige uke de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Søndag 8. oktober fikk de flytte hjem igjen.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad bekreftet overfor NTB litt over klokken 11 søndag at alle beboerne var evakuert. Beboerne i to av husene er bortreist i helgen, mens de seks beboerne i de to andre boligene er evakuert.

– Det er selvfølgelig veldig belastende for dem. Det tar jo på psykisk. De har forståelse for situasjonen, og jeg må få rose dem som bor der. De krummer nakken nok en gang, sier Hustad.

Politiet har deltatt i evakueringsarbeidet, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til VG. Politimesteren har også gitt ordre om oppholdsforbud i området under mannen.

Bane Nor melder på Twitter at strekningen Bjorli-Åndalsnes er stengt for all togtrafikk på grunn av det økte farenivået.

Publisert