Raja tapte barnehagestrid i Venstre

Partiet går ikke inn for maksgrense.

Publisert Publisert

TAPTE: Abid Raja vil ha en kvote som sikrer at det alltid er en viss andel norskspråklige barni alle barnehager. Men Venstre-landsmøtet stemte forslaget ned. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

  • NTB
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Abid Raja måtte gi tapt da han prøvde å få vedtatt at Venstre skulle jobbe for en maksgrense for hvor mange fremmedspråklige barn en barnehage skal ha.

Mer fra landsmøtet:

Les også

Venstre vil ha flere slanger og øgler til Norge

Raja viste til ordningen i Søre Skogvei barnehage, men fikk nestleder Ola Elvestuen og Oslo Venstre imot seg.

— Dette vil bli oppfattet som et forslag om bussing av barn fra Oslo øst til andre bydeler, sa Elvestuen.

Søre Skogvei barnehage kom i søkelyset da den ville innføre et makstak på hvor stor andel av barna som kunne være fremmedspråklige. På det meste hadde barnehagen 93 prosent fremmedspråklige barn, og på enkelte avdelinger var det bare én norskspråklig unge igjen.

Les mer om dette:

Les også

Slik vil han sikre at ungene snakker norsk i barnehagen

Forslaget om å åpne for flere nattåpne barnehager ble også nedstemt etter en heftig debatt. Her var Raja på den vinnende siden.

— Vi har tapt noen av forslagene, men jeg tror vi alle kan leve med helheten, sa Raja etter avstemningen.

Totalt ble det vedtatt 150 punkter om oppvekst og familiepolitikk på landsmøtet. Raja har ledet Venstres oppvekstutvalg i forkant av landsmøtet.

Milliardpakke:

Les også

Men Venstres krisetiltak er ikke byggeklare

Nei til todeling av foreldrepermisjon

Som første parti kunne Venstre gått inn for å dele foreldrepermisjonen i to, men motstanderne av forslaget vant fram under landsmøtet i Tønsberg søndag.

Venstre opprettholder dermed sitt ønske om en tredeling av permisjonen, som innebærer 15 uker til hver av foreldrene og 16 uker til fri fordeling.

Sentralstyremedlemmene Guri Melby og Sveinung Rotevatn var blant forslagsstillerne som tok til orde for en todeling. Forslaget gikk ut på å la tre uker før fødsel og seks uker etter fødsel forbeholdes mor, mens de resterende 40 ukene skulle deles likt mellom foreldrene.

Les også

Venstre-nei til lavere lønn til flyktninger

Avvist

— Todelt foreldrepermisjon er ikke til barns beste. Det er heller ikke til mors beste. Det er mor som har mat. Forslaget er dessuten en hån for kvinner som har født ved keisersnitt, sa Carola Karl Utvik fra Nordland Venstre da landsmøtet debatterte forslaget søndag formiddag.

— Hvis vi virkelig mener noe med likestilling av kvinner og menn, må vi gå for en todeling av foreldrepermisjon. Med en todeling setter vi standarden for en lik fordeling gjennom hele barndommen, kontret landsstyremedlem Maren Hersleth Holsen.

— Far må være en god forhandler om han skal få mer enn fedrekvoten i dag. Når mor opplever at folk ser rart på deg når du tar mindre enn du kan, så må noe gjøres, sa tidligere Oslo-byråd Guri Melby, men hun fikk altså ikke landsmøtet med seg.

Les også

Venstre-ledelsen reddet nye oljeprosjekt

— Sureste

Paradokset med at Venstre vil øke fedrekvoten samtidig som partiet støtter en regjering som har kuttet i fedrekvoten, ble adressert fra talerstolen.

— Noe av det sureste med samarbeidsavtalen, sa Trond Grønli Åm i Sør-Trøndelag Venstre, som likevel advarte mot å gjøre ordningen for rigid ved å todele den.

Forslaget ble votert over, men flertallet var så klart at det ikke ble nødvendig med en opptelling.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevernoverlege

  2. Her pipler klimagass opp fra norsk sokkel

  3. – Han skaper veldig stor trivsel

  4. Slik ser E16 ut etter vogntogets tur. Reparasjonen vil koste 250.000 kroner.

  5. Redningsaksjon til Nigardsbreen: Tyske turister kjem seg verken opp eller ned

  6. Helene har laget ønskeliste for hurtig­lading. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.