VG: Norske soldater til Irak i april

De første norske soldatene skal være på plass i Nord-Irak i begynnelsen av april.

Publisert Publisert

SKAL BEKJEMPE IS: Norge sender soldater til Irak i april. En gruppe soldater fra Telemark Bataljon skal drive opplæring av Peshmerga-styrker, soldater fra de kurdiske selvstyremyndighetene nord i Syria og Irak. Dette bildet er fra en øvelse før soldatene reiste til Afghanistan for å trene opp afghansk politi i 2012. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bare detaljer gjenstår før styrken, som skal drive med opplæring av kurdiske soldater i Erbil, er klar, bekrefter flere kilder overfor VG.

Forsvaret vil ikke kommentere tidspunktet, men det mest aktuelle skal være begynnelsen av april.

— Det har vært flere forhold som må avklares før styrken kan reise fra Norge. Flere av rammefaktorene er i ferd med å falle på plass. Men det gjenstår fortsatt noe arbeid før alt er endelig avklart, sier oberstløytnant Eystein Kvarving, pressetalsmann i Forsvaret.

Les også

Forberedt på økt terrorfare fra ny Midtøsten-operasjon

De

n norske styrken blir på drøyt 60 kvinner og menn og skal holde til i en stor, multinasjonal leir i Erbil. Leiren skal være den amerikanskledede koalisjonens hovedtreningssenter for kurdiske sikkerhetsstyrker i området. Den internasjonale styrken som skal stå for opptreningen i Erbil, skal ledes av Tyskland og Italia i fellesskap.
Les også

- Det er krevende å handle. Men én ting er farligere - det er ikke å gjøre noe

— Jeg kan ikke gå i detaljer om størrelsen og innretningen på styrken. Men vi forholder oss til rammene vi har fått fra regjeringen, som er cirka 120 soldater totalt. Utgangspunktet er en fordeling med om lag 60 i Nord-Irak og det samme i Bagdad-området, sier Kvarving.

Publisert