Siste gang Ap ble avvist var i julen. Men Johansen ser ingen grunn til å gi opp. Han sier at åpenhet skal prege Aps holdning til politisk samarbeid i tiden fremover og ser for seg styrket samarbeid mellom Ap og KrF.

— Så kort tid etter valget ville det vært oppsiktsvekkende om partiet omfavnet samarbeidsinvitten. I tiden fremover blir det om å gjøre å finne saker vi kan samarbeide om. Et langt liv i politikken har lært meg at samarbeid ikke er hogget i stein. KrF er knapt gjennom hvetebrødsdagene, sier Johansen til Nationen.

Johansen sier han respekterer at KrF, sammen med Venstre, har valgt å støtte regjeringen, uten å delta i den. Men han mener Ap kan styrke samarbeidet med KrF i konkrete saker.

— Vi har mye felles med KrF på viktige områder, som nestekjærlighet, frivillighet, midler til de fattigste via bistand, og klima, som ikke ble nevnt i Erna Solbergs nyttårstale. For meg er det ufattelig at noen med den historiske bakgrunnen som KrF har, har sørget for å få Fremskrittspartiet i regjering, sier Johansen.

Samtidig sier Johansen at det ikke er usannsynlig at Ap går til valg på en rødgrønn regjering i 2017, og han vil ikke utelukke noen muligheter.

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil heller ikke konkret si hvilke partier Sp bør samarbeide med, men sier han er fornøyd med gjennomslagene Sp fikk gjennom åtte år i regjering med Ap. Han er i likhet med Johansen ikke overrasket over at KrFs raske avvisning av Aps samarbeidsinvitt. KrF har nettopp bidratt til å sette inn Erna Solberg (H) som statsminister, påpeker han.