Frp beredt til å regjere alene

Frp-leder Siv Jensen er lei av krangling på borgerlig side. Nå vurderer partiet å danne regjering alene.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– En ren Frp-regjering kan sitte lenge. Vi er rede til å få gjennomført vår politikk, vi kan nesten ikke vente, sier Siv Jensen til Dagsavisen.

Hun mener det er en stor sannsynlighet for at en ren Frp-regjering kan bli realiteten etter valget i 2009.

Større alene

– Hvis Frp alene er større enn de tre andre borgerlige partiene til sammen og de ikke vil snakke med oss – da er det jo jeg og Frp som tar utfordringen. Vi er da det største alternativet til de rødgrønne, sier Jensen.

Venstre-leder Lars Sponheim gjorde det klart tidligere i vinter at Venstre ikke vil støtte en regjering der Frp er med, mens KrF-leder Dagfinn Høybråten har slått fast at KrF ikke vil sitte i regjering med Frp.

Frp har på sin side understreket at partiet ikke lenger vil støtte en regjering der de selv ikke er med.

Et stykke igjen

Gjennomsnittet av åtte meningsmålinger i desember viser at det er et stykke igjen før Jensens regnestykke «går opp» i hennes favør.

Mandatberegningene som valgforsker Bernt Aardal har gjort for Dagens Næringsliv, viser at Frp ville fått 45 mandater, mens Høyre, Venstre og KrF til sammen ville fått 49 mandater dersom desember-snittet hadde vært valg.

Frp går fram og får i snitt 24,5 prosent i desembermålingene, Høyre ligger stabilt på 17,4 prosent, mens Venstre og KrF begge har 6 prosent.

Mørkeblå

Aardal ser derimot for seg et annet scenario. Han tror at debatten i 2009 vil handle mer om et annet regjeringsalternativ, nemlig en mørkeblå mindretallsregjering med Frp og Høyre.

Og her er løpet langt jevnere når man legger desembertallene til grunn. De rødgrønne partiene får ifølge barometeret 75 mandater, mens Høyre og Frp til sammen får 74 mandater.

Det betyr at de rødgrønne ville tapt 12 mandater sammenlignet med forrige stortingsvalg og dermed mistet flertallet med klar margin.

Publisert
BT anbefaler

Her var hele bandet blitt byttet ut. – Provoserende og lite forståelsesfullt.

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.

Mest lest akkurat nå

  1. Væpnet politi­aksjon på Nesttun

  2. Her lander det nye direkteflyet til USA

  3. MC-fører (17) fikk helse­hjelp etter krasj på Askøy

  4. – Jeg våknet opp med bandasje og trodde jeg hadde skadet meg

  5. «Fenomenet er så utbredt at det er i ferd med å bli et folkehelse­problem»

  6. A-ha avlyser lørdagens konsert i Oslo