Aril Edvardsen (69) er død

Aril Edvardsen, Norges mest kjente predikant og stifter av Troens Bevis, er død, 69 år gammel.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Edvardsen ble født i Kvinesdal i Vest-Agder, og i ungdomsårene var han formann i det lokale AUF, og fikk sin omvendelse i 1956. I voksen alder har han vedgått at han aldri har stemt Arbeiderpartiet ved noe valg, men at Kristelig Folkeparti har fått hans stemme.

Leder i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, sier til NTB at Edvardsen var en brubygger mellom kultur og folkeslag, og er en av de nordmennene som var større og mer anerkjent utenfor landets grenser enn hjemme i Norge.

— Jeg vil minnes ham som en god venn og et forbilde, sier Høybråten.

TV-virksomhet

Troens Bevis Verdens Evangelisering stiftet han i 1965. Organisasjonen driver egen fjernsynsvirksomhet, og det er beregnet at sendingene daglig når ut til 200 land.

Aril Edvardsen har som misjonspredikant besøkt de fleste land i verden. Særlig har han vært mye i Afrika og India.

Han har i alle år deltatt på dialogkonferanser som oppfordrer til fred og vennskap mellom religiøse og politiske ledere i mange av verdens konfliktområder. I 1974 var Edvardsen den første pinseleder i Norge som slapp en katolsk prest på talerstolen. Det var det mange som ikke likte, og ordet skandale ble brukt.

Kontroverser

Aril Edvardsen har siden 1970-tallet vært pinsevennenes mest sentrale figur i Norge. Han har til tider vært en kontroversiell person på grunn av sitt teologiske ståsted, som mange karakteriserte som konservativt. I de senere årene hadde han ifølge nettstedet Wikipedia moderert sin teologiske stil noe. Han er flere ganger blitt rammet av hjerteinfarkt.

Han har også vært kontroversiell i kristne kretser. Særlig ble han kritisert for uttalelser om at omvendte muslimer ikke trenger å endre sin oppfatning om Muhammed, selv om de er blitt kristne.

Sommeren 2004 gikk han, sammen med pastor Åge Ålekjær, hardt ut mot Frp-leder Carl I. Hagens tale samme sommer i Levende Ord i Bergen. Han pekte spesielt på det han oppfattet som Hagens negative karakteristikk av profeten Muhammed.


bt.no retter: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Kvinesdal ligger i Rogaland, mens det korrekte er Vest-Agder.

Hvordan vil du minnes Aril Edvardsen? Send gjerne en siste hilsen i feltet under.

Foto: Arkiv

Foto: Arkiv

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

  2. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

  3. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

  4. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Vet hvor smitten kommer fra

  5. Aafløy ber byrådet legge til rette for festing i parkene

  6. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk