Vi har verdens høyeste toll på mat

Ingen land i hele verden har høyere tollsatser på importert mat enn Norge. Det viser helt fersk statistikk fra WTO - Verdens handelsorganisasjon.

Publisert Publisert
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

— Tollsatsene forteller at Norge er blant de land i verden som beskytter jordbruket sitt mest, sier forsker Klaus Mittenzwei ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Norge troner alene på topp

WTO offentliggjør tallene i det forhandlingene spisser seg til om Doha-runden. Et av hovedkravene fra utviklingslandene og rike, matvareeksporterende land er at Norge, EU og andre land med høye tollsatser tar sin del av regningen gjennom kraftig reduksjon av importtollen. Doha-rundens hovedmål er at den skal være til beste for utviklingslandene. Derfor krever de adgang til og redusert beskyttelse av matvaremarkedene i verdens rike land.

Det er en utfordring for landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) og den rød-grønne regjeringen, siden Norge ganske enkelt er verdensmester i tollsatser. Det er ingen land som kan konkurrere mot oss i tollbeskyttelse av bønder og landbruksnæring. Heller ikke Norges allierte i WTO -de såkalte G 10-landene - er i nærheten av å ha så høye tollsatser på importert mat.

Norsk vilje til skjerming

Klaus Mittenzwei mener at de høye tollsatsene er et uttrykk for det norske samfunns vilje til å skjerme eget jordbruk.

  • En kan også si at det viser at norske bønder har vært flinkere til å få bedre politiske rammebetingelser enn sine yrkesbrødre i land det er naturlig å sammenligne seg med - som EU og Sveits.

For alle landbruksvarer sett under ett, har Norge en gjennomsnittsstoll på 137,6 prosent. Andre rike, matvareimporterende land har en gjennomsnittlig toll helt nede i 30 prosent.

Ikke nok med det - ingen land har så mange matvarer med en tollsats på over 100 prosent. 42,5 prosent av alle matvarer har en tollsats over 100 prosent i Norge, mens tilsvarende tall for Sveits, Japan og EU er 17,8 prosent, 7 prosent og 0,9 prosent.

USA godtar kompromiss

WTO-forhandlingene kan nå skyte fart, etter at USA har akseptert et kompromissforslag, forutsatt at blant annet tollsatsene reduseres i den rike del av verden. Det gjelder særlig EU og G 10-landene.

Ifølge internasjonale nyhetsmeldinger har WTOs generalsekretær, Pascal Lamy, nylig uttalt at uenigheten om landbruksstøtte og tolltariffer for industrivarer kan bli løst i løpet av oktober. Han avventer imidlertid nye tilbud om kutt i tollsatsene for landbruksvarer fra EU, Japan, Sør-Korea, Norge og Sveits.

Kan bli krevende

Den ferske statistikken, som viser at ingen land har høyere tollsatser enn Norge, kan bidra til å tvinge den rød-grønne regjeringen til store innrømmelser.

— Norge kan få pekefingeren rettet mot seg. Utviklingslandene kan mene at Norge bør gå foran og tilby høye tollreduksjoner, sier Klaus Mittenzwei i NILF. Han legger imidlertid til at det for utviklingslandene vil være mye viktigere om EU og USA reduserer sin jordbruksstøtte.

EUs handelskommissær, Peter Mandelson, sa denne uken i New York at en ny WTO-avtale kan forhindre en global økonomisk krise i verden:

— I en tid da våre økonomier kan være i fare på grunn av turbulensen i de finansielle markedene, kan Doha-runden bidra til å forhindre proteksjonisme og økonomisk tilbakegang, sa han.

Mandelson hevdet at en avtale om industrivarer og tjenester kan ha en verdi opp mot 200 milliarder dollar for verdensøkonomien - «og det er et konservativt anslag», hevdet han.

Mandelson sa også at «vi nesten har en avtale om de sentrale spørsmålene» og la til:

— Alle i WTO må bidra helt til grensen av hva som er mulig. Det er ikke bare USA som må ta vanskelige avgjørelser.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Forbrukerne må betale

  2. - Mat er ikke som andre varer

BESKYTTENDE: Forsker Klaus Mittenzwei ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning mener at tolltallene blant annet viser at norske bønder har vært flinke til å få gjennomslag hos politikerne om behovet for beskyttelse. FOTO: HÅVARD BJELLAND Foto: Bjelland, Håvard

VERDENSØKONOMIEN: EUs handelskommisjonær, Peter Mandelson, mener en ny WTO-avtale kan forhindre proteksjonisme og økonomiske nedgangstider i verden. ARKIVFOTO: THIERRY ROGE, REUTERS Foto: THIERRY ROGE

BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN