- Sprellet som en gærning

Sebastian Plur Nilssen hang etter hodet ut av kjeften på isbjørnen da kameraten siktet på noe hvitt og traff.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Den 360 kilo tunge hannbjørnen dro Sebastian Plur Nilssen (22) ut av teltet med kjeften og 40 meter bortover før den ble skutt av den jevnaldrende Ludvig Fjeld. TV 2 møtte de to padlerne på sykehuset i Longyearbyen fredag, hvor de fortalte om torsdagens angrep.

Da Fjeld kom ut av teltet, så han at isbjørnen sto på to bein – med Nilssen hengende etter hodet ut av kjeften på beistet.

— Jeg sprellet som en gærning, ler Nilssen.

Les også

- Slapp heldig fra møtet med isbjørnen

Siktet på noe hvitt

Fjeld fant fram rifla i teltet, men det var ikke lett for ham å skyte bjørnen.

— Jeg kunne treffe Sebastian, så jeg måtte sikte på noe hvitt. Det første skuddet var bare for å treffe den. Den viste kraftig skuddreaksjon og slapp Sebastian, og da løp jeg nærmere og tømte magasinet på vei bort. De andre skuddene vet jeg traff, sier Fjeld.

Knakk hagla i to

Nilssen hadde greid å få med seg hagla si da han ble dratt ut av teltet.

— Våpenet mitt lå ved siden av meg, som det alltid gjør på natta. Da den tok tak i hodet mitt og dro meg ut, tok jeg med meg våpenet på vei ut. Men den ristet så mye i meg at det ikke var lett å bruke det før jeg var ute. Jeg hang etter hodet og skulle til å bruke våpenet, men da så jeg at hagla var knekt i to.

Ungguttene er tydelig preget av hendelsen, men humøret er godt.

Tenner i bakhodet

Isbjørnen satte tennene i bakhodet på Nilssen. De gikk helt inn til hodeskallen.

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen mener det er utrolig at Plur Nilssen overlevde.

— Det er ingen tvil om at han kom heldig fra det hele. Vi snakker her om et dyr som tar seler og andre dyr av dage med bare et jafs, sier Andreassen til NTB.

Vellykket operasjon

Nilssen ble torsdag kveld operert ved Longyearbyen sykehus.

— Operasjonen gikk fint. Han har sluppet fra møtet med isbjørnen med moderate sårskader i hodet og på overkroppen, sier Merethe Ekanger, informasjonsvakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Hun sier at Nilssen muligens kan skrives ut allerede til helgen.

- Nødvergetilfelle

Redningsmann Ludvig Fjeld ble i løpet av torsdag ferdig avhørt hos Sysselmannen på Svalbard. Andreassen mener at alt tyder på at Fjeld handlet i nødverge da han skjøt isbjørnen.

— Fjelds forklaring underbygges av de tekniske og taktiske observasjonene vi har gjort på stedet. Saken er åpenbart et nødvergetilfelle, sier han.

Andreassen sier imidlertid at saken ennå ikke er ferdig behandlet, og at Sebastian Plur Nilssen vil blir avhørt når han er i stand til det.

Avbryter turen

De to padlerne ville bli de første i verden til å padle rundt Svalbard. Torsdag tok imidlertid ekspedisjonen en brå slutt da den skumle hendelsen inntraff. De to ungdommene har nå avbrutt turen, og det meste av utstyret er hentet tilbake til Longyearbyen.

— Vi har plukket inn det meste av utstyr, samt maten og bjørnekadaveret. Kajakkene står igjen, men de vil bli hentet av et opprydningslag i august, opplyser Andreassen.

Publisert

Les mer om dette temaet