Politidirektøren: - Vi sviktet

Den knusende rapporten er vanskelig lesning for politiet. - Vissheten om at vi kunne vært raskere er tung å bære, sier politidirektør Øystein Mæland.

syd985a0.jpg
  • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi aksepterer rapportens hovedfunn. Vi ser at en raskere politiaksjon mot Utøya var reelt mulig, og at gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere, innrømmer politidirektør Øystein Mæland.

På en pressekonferanse i ettermiddag svarer politiet på den knusende kritikken fra 22. juli-kommisjonen.

Kommisjonen leverte i dag en knusende rapport over norske myndigheter og politiets innsats den skjebnesvangre fredagen.

Fra bomben smalt i regjeringskvartalet klokken 15.24 til Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya tre timer og ti minutter senere, sviktet ledd på ledd i politiets innsats.

— Rapporten er vanskelig lesning. Vissheten om dette er tung å bære for meg og for alle de som gjorde sitt ytterste i den operative innsatsen den dagen, sier politidirektøren.

Dagen der alt gikk galt

En ydmyk Mæland sier rett ut at politiet sviktet de menneskene som etaten er satt til å beskytte.

— Politiets oppgave er å forebygge kriminalitet, bekjempe den og skape trygghet i samfunnet. På dette punktet sviktet vi 22. juli, sier han.

Mæland sier politietaten allerede har iverksatt en rekke tiltak som skal styrke beredskapen ved eventuelle fremtidige krisesituasjoner. Han er ikke i tvil om at politiet har en stor jobb foran seg.

— 22. juli opplevde vi en kommunikasjonssvikt som skapte usikkerhet, uklare beskjeder og forvirring. Dette må forbedres. I tillegg forventer jeg at det blir en debatt rundt politiets responstid, og hvilken situasjoner vi skal være dimensjonert for å takle i fremtiden, sier politisjefen.

Han ønsker ikke å gå i detalj om enkelthendelser eller enkeltpersoners innsats.

— Det er umulig åtenke at det ikke ble gjort menneskelige feil denne dagen, sier Mæland.

Alles mål: - Stanse skytingen

På spørsmål om hvorfor ikke terrorplanene ble iverksatt, svarerpolitidirektøren:

— Dette blir kritisert i rapporten og det tar jeg til etterretning. Det var ensvikt fra vår side. Jeg vil påpeke at en del av de tiltak vi iverksatte liggeri terrorberedskapsplanverket.

- Hvordan forklarer du gapet mellom 22. juli-kommisjonens rapport og politiets egne evalueringsrapporter, som i stor grad frifinner seg selv?

- Jeg opplever ikke at det er et stort gap. Våre rapporter konkluderte med at det var en lang rekke læringspunkter, og jeg opplever at kommisjonens rapport utfyller og forsterker disse, svarer Mæland.

Sissel Hammer,politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, sier at den viktigste lærdommener at politiet må bli bedre på samhandling og kommunikasjon.

— Vi har mange læringspunkter vi må gå videre på. Det å ta ansvar for dette eren tung bør som jeg bærer på mine skuldre, sier Hammer.

- Blir du sittende i stillingen din?

— Så lenge jeg har tillitt, svarer politimesteren, som fremhever at alle polititjenestemenn på jobb i Nordre Buskerud hadde ett mål for øye 22. juli: Å stanse skytingen på Utøya så fort som mulig.

Tips kunne stanset Breivik

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, beklager atOslo-politiet ikke fikk ut informasjon de hadde på beskrivelser av AndersBehring Breivik tidligere. En lapp med informasjon om Breivik, deriblantbeskrivelser og bilens registreringsnummer, ble liggende vedoperasjonssentralen i 25 minutter før det ble gjort noe med den.

— Dette skulle vi håndtert på en bedre måte, og fått ut informasjon langttidligere enn det som ble gjort. Det beklager vi, sier Gjengedal.

Sissel Hammer sier at dette har vært en fryktelig tung dag.

— Det er den nok for mine mannskaper også, sier Hammer.

På spørsmål om kommisjonens rapport bør få konsekvenser for enkeltpersoner,svarer hun:

— Jeg synes ikke dette er dagen for å gå inn i slike detaljer.

Mæland sier også at dette ikke er dagen for å vurdere enkeltpersoner, og vildermed ikke kommentere om politimester Hammer har tillit.

Publisert
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring på sparkesykkel påkjørt av bil

  2. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  3. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

  4. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  5. Tror kriminell pro-russisk gruppering står bak

  6. I februar flyktet Yulia fra krigen. Nå jobber hun selv med å hjelpe flyktninger i Bergen.