Jentens forklaring ble avgjørende

Det er ikke nødvendig med tekniske beviser for at Rune Øygard hadde sex med 17-åringen. Jentens forklaring, Skype-loggene og vitneprov er avgjørende, ifølge dommeren.

Publisert Publisert

TRØST: Jenten får trøst av kjæresten og en venninne under en pause i opplesningen av dommen mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det er ikke dokumentert noe som bestrider det fornærmede har forklart, og retten mener dette styrker hennes troverdighet, sa tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg under domsavsigelsen mandag.

En rekke vitner forklarte seg for retten, åpenbart for å svekke inntrykket av jentens troverdighet.

Under opplesingen mandag svarte Kvisberg med at hun så bort fra store deler av disse forklaringene, som delvis baserte seg på bygderykter og påstander som kan ha kommet fra Øygard eller kretsen rundt ham.

— Retten har ikke funnet vitneforklaringer eller andre beviser i saken som er egnet til å svekke fornærmedes troverdighet. Hun har vært konsistent i sine forklaringer om overgrepene gjennom avhør, rettslige forklaringer og samtaler med behandlere, utdypet Kvisberg.

Skjerpende omstendigheter

Hennes gjennomgang var i det store en radbrekking av Rune Øygards rettslige forklaring. Den er fullstendig uten troverdighet på sentrale områder, konkluderte Kvisberg.

Les også

Øygard dømt til fire års fengsel

Les også

Øygard anket dommen på stedet

— Retten finner at hans forklaring strider fullstendig med det som er dokumentert av kommunikasjon på Skype, sa hun.

Retten finner ingen formildende omstendigheter i overgrepssaken mot Rune Øygard. Snarere tvert imot.

Straffen på fire års fengsel bygger på at det er skjedd rundt 50 samleier jevnlig over en toårsperiode. At overgrepene nettopp er samleier, og at de har foregått over en lang periode, er i seg selv skjerpende.

Tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg mener Øygard har misbrukt den stillingen og tilliten han hadde i bygda for å skaffe seg seksuell omgang med jenten.

— Forholdene ligger tett opptil straffelovens paragraf 193 om misbruk av stilling. Det er ikke tatt ut tiltale på dette, men forholdet er likevel skjerpende, sa Kvisberg.

Fire års fengsel er noe over det rettspraksis tilsier, men omfanget og de skjerpende omstendighetene må føre til dette, ifølge Kvisberg. I hovedsak ligger den samme begrunnelsen bak utmålingen av oppreisningserstatningen på 150.000 kroner.

- Har trodd på jenten

Aktor i Øygard-saken, Thorbjørn Klundseter, konkluderer med at retten har trodd på jentens forklaring. Til NRK uttaler Klundseter at han opplevde at det var en samlet vurdering av saken som ble avgjørende for dommen.

— Slik jeg har hørt opplesningen, mener jeg det er det samlede bevisbildet som gjør at retten finner bevist at det har skjedd, sier han etter at domsopplesning er ferdig.

Klundseter la ned påstand om fire års fengsel da saken var oppe i retten. Aktoren konkluderte mandag med at retten har festet lit til jentens forklaring under rettssaken.

— Retten skal være overbevist utover enhver rimelig tvil at han har gjort det, sier Klundseter.

Øygard anket dommen på stedet. Anken ventes å komme opp i lagmannsretten i løpet av våren.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Øygard trekker seg som ordfører

  2. Vågå Ap diskuterer Øygard i kveld

  3. Stoltenberg: - Alvorlig dom

  4. Venninne: - Ikke uvanlig at Rune gikk rundt i trusen