Sp: Anundsen har feilinformert Stortinget

Opposisjonen på Stortinget kritiserer nå både statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen. Senterpartiet går lengst.

Publisert Publisert

KRITIKK: - Mitt råd til Anundsen er at han, i sitt svar på kontrollkomiteens spørsmål, må erkjenne at han har feilinformert Stortinget. Det er hans ansvar, og det er han som må beklage, sier Per Olaf Lundteigen, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen for Senterpartiet. Foto: HÅVARD BJELLAND

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Bergens Tidendes opplysninger viser at justisminister Anders Anundsen visste hva som skjedde med utsendelser av lengeværende barn. Anundsens uttalelser er feilaktige. Han har gitt politidirektøren skylden, men han skulle ha beklaget sin egen opptreden, ikke politiets manglende oppfølging. Mitt råd til Anundsen er at han, i sitt svar på kontrollkomiteens spørsmål, må erkjenne at han har feilinformert Stortinget. Det er hans ansvar, og det er han som må beklage, sier Per Olaf Lundteigen, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen for Senterpartiet.

Underlig av Erna Solberg

Også Erna Solbergs uttalelser i Stortinget, blant annet om at politidirektøren har utøvd «dårlig ledelse», kritiseres nå stadig sterkere:

— Opplysningene stiller statsministerens uttalelser i et veldig underlig lys. Spørsmålet er om det faktisk er hennes egen justisminister som har utøvd dårlig ledelse, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Viktig med kontrollsak

Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), sier BTs opplysninger «setter justisministerens og statsministerens uttalelser i et nytt lys.«

— Det viser at det er riktig av kontrollkomiteen å gå inn i saken. Vi har blant annet stilt justisministeren spørsmål om departementet og regjeringen har hatt kjennskap til antall utsendte lengeværende barn. Jeg vil avvente statsrådens svar, før jeg kommenterer dette ytterligere, sier Kolberg.

SVs medlem i komiteen er Bård Vegar Solhjell.

— Opplysningene tyder på at det er nødvendig å åpne en kontrollsak. Mye tyder på at de burde vært i stand til å sammenligne utsendelsestallene før og etter regjeringsskiftet. Det blir dermed også en diskusjon om Stortingets vilje er fulgt opp, sier han.

Forhandler om forskrift

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande var i ettermiddag utilgjengelige. BT får opplyst at de sitter i forhandlinger om en forskrift som skal sikre at barns rettigheter tas mer hensyn til i oppholdssaker. Justisminister Anders Anundsen er også med på møtene.

Etter det Bergens Tidende har grunn til å tro, betrakter stadig flere på Stortinget saken som svært alvorlig for justisministeren og regjeringen. Det innebærer at partiene nå følger utviklingen i saken svært nøye. Hvis det skulle vise seg at utsendelsen av lengeværende barnefamilier har økt, trass i forståelsen av at slike utsendelser ikke skulle prioriteres, kan resultatet bli det verst tenkelige for regjeringen - at det fremmes et mistillitsforslag.

Publisert