— Så lenge den norske siden har den politiske viljen og tar initiativet til å knyte opp knuten, er det sannsynlig at vi kommer til å se en snarlig normalisering av våre tosidige forbindelser, sa Zhao.

Uttalelsene kom under en tilstelning i Stavanger tirsdag og er gjengitt av nyhetsbyrået Bloomberg. De er trolig Zhaos første kommentarer om forholdet til Norge etter det norske regjeringsskiftet i midten av oktober.

- Alvorlig skadet

Forholdet mellom Norge og Kina har vært iskaldt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

— Uheldigvis ble det norsk-kinesiske forholdet alvorlig skadet av Nobels fredspris-saken, sa Zhao, som ble ambassadør i Norge omkring halvannet år etter pristildelingen.

Børge Brende (H) har i sine tre uker som utenriksminister ikke lagt skjul på at en normalisering av Norges forbindelser til Kina står høyt på hans prioriteringsliste.

En rekke norske Kina-kjennere har pekt på at Brende, med sine kontakter i Kina og sine kunnskaper om landet, er rett mann på rett plass.

Røde linjer

Zhao understreker at en betingelse for at forbindelsene kan normaliseres, er at Norge ikke gjentar feiltrinnet, ifølge Bloomberg.

— Politikkens røde linjer bør ikke overskrides. For den kinesiske siden er det aller viktigste å opprettholde sitt grunnleggende statssystem, forsvare sin nasjonale sikkerhet, sikre sin suverenitet og territorielle integritet og trygge en varig økonomisk og sosial utvikling, fremholdt ambassadøren.

Norske myndigheter har hele tiden understreket at Nobelkomiteen er uavhengig. Myndighetene har derfor ikke villet komme med en unnskyldning for fredspristildelingen, slik Kina har krevd.