Sier nei til Oslo-OL

Frps redaksjonskomité anbefaler landsmøtedelegatene å si nei til OL.

Publisert Publisert

Redkasjonskomiteen i Frp, her representert ved dets leder Per Sandberg, anbefaler delagatene sine å si nei til å gi Oslo-OL statsgaranti. Det betyr trøbbel for de som drømmer om et viner-OL i hovedstaden i 2022. Hva partileder Siv Jensen vil stemme søndag er ukjent, men hun stemte nei ved folkeavstemningen i Oslo i fjor.

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I ettermiddag offentliggjør redaksjonskomiteen sin innstilling på de mange innsendte programforslagene som skal behandles på helgens Frp-landsmøte på Gardermoen. Allerede i natt begynte det å lekke ut hva som var utfallet på den saken det knyttes mest spenning til, OL i Oslo i 2022. Etter hva BT erfarer innstiller redaksjonskomiteen på å si nei til å gi arrangementet statsgaranti, noe som i realiteten betyr at det ikke kan arrangeres.

Komiteens leder Per Sandberg ønsker ikke å si noe om saken nå.

— Dette blir lagt fram i ettermiddag, sier han.

- Massivt nei

BT får bekreftet fra både motstandere og tilhengere av mesterskapet at redaksjonskomiteen har innstilt på nei.

— Nå ser det vanskelig ut. Vårt siste halmstrå er å få hindret at saken blir realitetsbehandlet, sier en av Frps mest profilerte OL-tilhengere til BT.

På landsmøtet vegrer en seg for å uttale seg om saken før redaksjonskomiteens innstilling er lagt fram. Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, nøyer seg med denne kommentaren.

— Hvis dette stemmer, så er vi veldig fornøyd med det. Det viser at redaksjonskomiteen har respekt for landsmøtet som øverste organ, og at de er enig om at dette er en så stor sak at den må behandles av landsmøtet. Kommer denne til behandling, er det et massivt nei i forsamlingen, sier Djuvik.

Frps innstilling er ikke enstemmig. Et lite mindretall ønsker ikke å behandle saken søndag. En av dem er Hordaland-representanten Gjermund Hagesæther. Han sier at partiet trenger med tid på å behandle søknaden, og vil anbefale landsmøtet å la landsstyret behandle den i høst.

Møtte OL-lobbyister

Et OL i Oslo er kostnadsbereknet til 22 millarder kroner, mens statsgarantien er på 34 milliarder kroner. Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen har tatt til orde for et mer nøkternt OL der en gjenbruker flere av anleggene fra Lillehammer OL. I går møtte to lobbyister fra Oslo kommunes søkerorganisasjon opp på Frps landsmøte i et forsøkt på å påvirke redaksjonskomiteen. Der møtte også fylkesleder Frank Willy Djuvik. Han forteller at det ble spurt om mulighetene for å skape et billigere OL.

— Vi fikk avklart at det ikke er særlig aktuelt. Det de forklarte oss er at de planlagte arrrangementskostnad er svært nøkterne og at det er lite de kan gjøre for å redusere dette, sier OL-mostander Djuvik.

Et nei fra Frp kan få store konsekvenser i følge Dagbladet. Fredag skrev avisen at dersom Frps landsmøte søndag fatter et vedtak der de binder sine representanter til et nei til OL, vil det i praksis besegle Oslo-Ols skjebne. Det skal kilder i både Høyre og Arbeiderpartiet ha uttalt til Dagbladet.

Argumentasjonen som brukes er at det regnes som tilnærmet utenkelig at statsminister Erna Solberg (H) og Høyre vil fremme en sak til Stortinget der de overkjører regjeringespartneren Frp. Samtidig er det lite trolig at Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å si ja på egenhånd, skriver Dagbladet.

Søndag avgjøres saken på Frps landsmøte.

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  2. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  3. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  5. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»