Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at han vil bruke god tid på å vurdere om han vil ta jobben som ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg som blir ny generalsekretær i NATO.

— Det vil jeg gjøre i respekt for det ansvaret det innebærer, og det arbeidet et sånt verv medfører. Det er faktisk en stor nyhet for oss i Arbeiderpartiet at vi nå skal velge en ny leder, og at Jens skal gå over i ny jobb. Så dette er ikke en tanke som har modnet hos meg, sier Støre.

Plikt, ansvar og lyst

Støre legger ikke skjul på at det koster å lede landets største parti, og sier han vil ta med sine nærmeste på råd om han får en forespørsel fra valgkomiteen om å stille som lederkandidat.

— Jeg er fullt klar over hvilken viktig og krevende jobb det er å være leder for Arbeiderpartiet. Det ikke ansvarlig å ikke tenke seg grundig om. En slik beslutning blir til i en blanding av plikt, ansvar og lyst, sier Støre til VG.

Han bekrefter at han er blitt oppfordret til å stille som lederkandidat.

— Gode partikollegaer har oppfordret meg til å stille, jeg har fått med meg det. Mer har jeg ikke å si om det nå, sier den tidligere utenriksministeren og helseministeren i Stoltenbergs siste regjering til avisen.

Lagbygger

Jens Stoltenberg som starter i den nye internasjonale toppjobben til høsten, er klar på hva som kreves av den som skal fylle hans sko.

— En må være lagbygger. Det innebærer å se hvor stort potensial det er i hver enkelt i Arbeiderpartiet, sier han.

Veien til ledervervet åpnet seg for Støre mandag kveld da det ble klart at Trond Giske hadde gjort det klart overfor valgkomiteen at han ikke tar opp kampen mot rivalen. Dermed ligger alt til rette for at Støre blir klappet inn som ny partileder på det ekstraordinære landsmøtet 14. juni.

— Jeg har varslet valgkomiteen nå i kveld om at jeg ikke er en aktuell kandidat, sa Giske til Adresseavisen mandag kveld.

Ikke personstrid

For Giske var det viktig å sette partiet først og sørge for at spørsmålet om hvem som blir ny partileder utarter til en personstrid.

— Det siste Arbeiderpartiet trenger nå, er en opprivende personstrid. Det er politikk og ikke posisjoner som må ha føringen framover, sa Trond Giske til TV 2, og fastslo at Støre er en utmerket kandidat for partiet.

Det er Ap-veteran Martin Kolberg som skal lede valgkomiteen.

— I Arbeiderpartiet utpeker vi ikke ledere. Vi velger dem. Det blir mitt ansvar sammen med resten av komiteen å sørge for en god forankring for den som skal velges på landsmøtet i juni, sa Kolberg til NTB mandag.

Nestleder

Spørsmålet om hvem som følger i rekkene bak Støre utsettes til det ordinære landsmøtet neste år. Partisekretær Raymond Johansen sa mandag at han ikke er redd for at strategien vil skape en uavklart situasjon i Ap-toppen og åpne for en langvarig personstrid om nestlederverv og andre sentrale posisjoner.

Både Giske, Anniken Huitfeldt, Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Helga Pedersen er navn som hyppigst trekkes fram som aktuelle som nestlederkandidater. I Dagbladet trekkes også Else-May Botten som representerer Møre og Romsdal og Hordalands Jette Christiansen fram som mulige nestledere.

Et foreløpig åpent spørsmål er om partiet vil utvide ledelsen med en nestleder til.