— De burde hatt en ny sak å kjøre fram. Det er ikke nok å få mange i grunnfjellet til å stemme. Man må også gi dem tro på et prosjekt, og skape en bevegelse, slik at grunnfjellet også vil overbevise andre om å stemme. Hadde de rødgrønne gjort det, kunne det godt vært mulig med mer enn åtte år i regjering.

Det sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i et ferskt intervju med Manifest Tidsskrift, sitert i Dagsavisen mandag.

— I stedet har de vært for opptatte av å skremme med høyresidens politikk, sier hun.

Valla var en av hovedarkitektene bak det rødgrønne regjeringssamarbeidet, og hun var LO-leder under den første perioden etter valgseieren i 2005. I intervjuet stiller hun seg kritisk til hvordan uenigheter innad i den rødgrønne leiren har blitt behandlet, at ikke flere uenigheter har blitt tatt ut i offentligheten. Det gjelder både uenigheter mellom partiene i regjeringen, og mellom LO og Ap.

— Det er ikke farlig om konflikter mellom LO og Ap kommer ut i offentligheten. Det farlige er den lammende enigheten som oppstår når LO og Ap blir en enhet som avklarer alt i lukkede rom, sier hun.

I intervjuet med tidsskriftet ser også Valla framover mot stortingsvalget i 2017. Skal venstresiden vinne mener hun den må gripe grunnleggende utfordringer for velferdsstaten og ha klare visjoner, som at det offentlige forbruket må øke mer enn det private. Hun peker mot LO og sier de må være tydelige på dette og trekke Ap til venstre.