Flåttbitt forandret livet til Tommy

Et lite bitt for fire år siden snudde livet til Tommy Skjelvik (22) opp ned. Familien fortviler over det de opplever som manglende behandlings-tilbud i det offentlige helsevesenet.

LANGTIDSSYK: Tommy Skjelvik har vært sykmeldt i to år etter en flåttinfeksjon sommeren 2008.
  • Ingvild Rugland
  • Kjersti Mjør
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den unge mannen i blå T-skjorte reiser seg sakte fra lenestolen. Tar noen stive skritt over stuegulvet. Holder seg fast i gelenderet og tar fatt på trappen.

For tre år siden levde Tommy Skjelvik et aktivt liv. Han var i full jobb som tømrerlærling, spilte fotball, gikk på ski.

Et flåttbitt forandret alt. Denne måneden går 22-åringen inn i sitt tredje år som sykmeldt.

- Jeg tenkte aldri over hvor farlig flått kan være før jeg selv ble syk, sier Skjelvik.

Sørlandsferie

Marerittet begynte da Skjelvik ble bitt av flått på ferie på Sørlandet. En julimorgen i 2008 våknet han med et stort utslett på innsiden av venstre lår. Foten var stiv, kroppen føltes influensatung.

En knapp måned senere var smertene i foten så sterke at han ikke fikk sove. Blodpropp eller hudsykdom var hovedteoriene til legene den første høsten. Skjelvik fikk flere penicillinkurer, men hadde fremdeles smerter, stiv nakke og var trøtt hele tiden.

- Alt jeg orket var å sove og jobbe, sove og jobbe.

Først i februar året etter ble han henvist til Haukeland Universitetssykehus. En ryggmargsprøve påviste borreliainfeksjon, som blir overført ved flåttbitt.

Orket knapt gå i postkassen

I løpet av de fem neste månedene fikk Skjelvik to intravenøse penicillinkurer på sykehuset på henholdsvis to og tre uker. Mønsteret var likt hver gang:

- Til å begynne med følte jeg meg bedre, men etter noen uker ble jeg dårlig igjen.

En ny ryggmargsprøve på Haukeland i august 2009 fant ikke flere spor etter bakterien. Skjelvik hadde likevel store smerter og lite energi.

- Bare å komme seg opp og gå i postkassen hver dag var en stor prøvelse.

- ** Ikke tatt på alvor**

Seinvirkninger av flåttinfeksjonen, mente fastlegen. Foreldrene, derimot, nektet å slå seg til ro med en diagnose uten behandling. I fortvilelse søkte de hjelp i det private helsevesenet.

- Vi opplever at flåttinfeksjon ikke blir tatt på alvor i det offentlige helsevesenet, sier faren Helge Skjelvik.

Les også

[No available link text]

Høsten 2009 kontaktet familien Norsk Borreliose Senter i Oslo, tidligere Arenaklinikken. Senteret sendte en blodprøve til analyse ved Borreliose Centrum Augsburg i Tyskland. Testen påviste fire former for borrelia-smitte i blodet til Skjelvik.De neste 48 ukene ble han satt på en rekke ulike penicillinkurer, både i tablettform og intravenøst. Gradvis ble han bedre.

—  Effekten var så god at jeg var sikker på at han ville være tilbake i jobb etter påske i fjor, sier faren.

Opp av sengen

Etter hvert stagnerte helsetilstanden. Sønnen er fremdeles ikke frisk. Behandlingen på privatklinikken har kostet nær 100.000 kroner.

—  Vi angrer ikke et sekund. Han er mye friskere nå, sier faren.

— Men heller ikke det private har klart å få Tommy frisk?

—  Nei, men de fikk ham iallfall opp av sengen!

Sønnen blir fremdeles fort sliten og sover 12 timer i døgnet. Han har særlig smerter i nedre rygg og venstre fot og ønsker ny utredning i Helse Bergen. I april kom avslaget.

En slags hverdag

I avslaget står det at «all tenkelig utredning» er gjennomført for å avklare om underliggende tilstander kan forklare opplevelsen av energisvikt. Nevrologisk avdeling kan ikke finne andre årsaker til plagene enn at han har hatt en borreliainfeksjon. Ytterligere antibiotikabehandling vil være nytteløst, er konklusjonen.

Det står også at hvis pasienter med kroniske tretthetssymptomer erkjenner at det ikke finnes et medisinsk tilbud som kan kurere tilstanden, vil de gradvis kunne oppleve bedring. Dette reagerer familien på.

— Egentlig står det at Tommy blir frisk, hvis han slutter å tenke på at han er syk. De fysiske plagene blir ikke nevnt. Legene vil heller ikke se på analyseresultatene vi har fått utført privat. Skolemedisinen er for opphengt i forskning og redd for å prøve nye ting, sier faren.

Nå følger Skjelvik daglig et par timers undervisning på Bergen tekniske fagskole. Det er alt han makter.

—  Men, sier 22-åringen, det er godt å ha en hverdag igjen.

Publisert
BT anbefaler

Hele livet har Tor lurt på hva som skjedde med faren. Så ringte Forsvaret.

Tor Sandvik var fire år og på besøk hos besteforeldrene i Rosendal. På TV-en lå det et bilde av en mann som fanget…

Mest lest akkurat nå

  1. Tre personar sakna - åre er funne i elva

  2. Nå tror Horneland Brann trenger kvalik for å overleve

  3. Denne fisken må du snart venne deg til å spise mer av

  4. «Han var grå som høstkvelden, helt til han drev kampsport i Odd-boksen»

  5. Hun var dyre­verner og jakt­motstander. Nå sitter hun i skogen med ladd rifle.

  6. Trafikkulukke i Fanaveien