Alle overlevende avhøres

Etterforskningen etter terroraksjonene blir en nasjonal dugnad. Så godt som alle landets politidistrikt må bidra med vitneavhør og bistand til de berørte.

Publisert Publisert

ETTERFORSKER: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet sa på pressekonferansen torsdag at etterforskningen være omfattende, komplisert og trekke ut i tid Foto: RAGNHILD STENVAAGNES

ORIENTERTE: Stabssjef Johan Fredriksen og politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby under pressekonferansen torsdag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Gjerningsmannen er pågrepet og har tilstått. Like fullt vil etterforskningen være omfattende, komplisert og trekke ut i tid, fastslår politiet.

— Selv om siktede har erkjent de faktiske forhold, så gjenstår det et stort arbeid med å avklare om han hadde noen medsammensvorne, analysere og gå gjennom en stor mengde informasjon og gjennomføre avhør av massevis av vitner, forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet under en pressekonferanse torsdag.

Avhører overlevende

Alle de overlevende ungdommene fra Utøya skal avhøres. Disse er for lengst reist hjem til sine hjemkommuner, og Kraby forteller at det er de lokale politidistriktene som vil avhøre dem.

Les også

[No available link text]

— Vi er i ferd med å utarbeide en mal for hvordan avhørene skal foretas. Avhørene er svært viktige for oss, og vi samarbeider med Kripos, forteller Kraby.

Alle Utøya-overleverne vil også få dekket utgifter til advokatbistand.

— Vi anser alle som var på Utøya som fornærmede. Også hjelpearbeidere og sivile som bisto med båt til og fra øya er å anse som fornærmede. Veldig mange av disse vil kunne få bistandsadvokat i forbindelse med rettssaken og mulige erstatningskrav, sier Hjort Kraby.

De som ønsker bistandsadvokat, må søke om dette lokalt.

Les også

[No available link text]

Ifølge riksadvokat Tor-Aksel Busch vil tiltalen mot terrorsiktede Anders Behring Breivik komme tidligst ved årsskiftet.

— Det er et møysommelig arbeid, og jeg håper folk har forståelse for det. Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap, med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier han til NRK.

Nytt avhør

Fredag vil politiet gjennomføre sitt andre avhør med siktede Anders Behring Breivik (32), som nå sitter i fullstendig isolasjon på Ila.

— Det vil skje i form av gjennomlesing av det forholdsvis lange avhøret han gjennomgikk på lørdag på sju timer, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Kraby sier Breivik skal gjennom en rekke avhør fremover, og at de vil foretas hos voldsavsnittet på Grønland politistasjon.

Les også

[No available link text]

Påtalemyndigheten vurderer å utvide siktelsen mot Breivik til forbrytelser mot menneskeheten, som har en strafferamme på opptil 30 år. Men ifølge Kraby vil en slik eventuell utvidelse ikke skje før man nærmer seg en avklaring av tiltalebeslutningen.

Alle identifisert

Politiet avsluttet torsdag søket på land etter savnede på Utøya, men søker fremdeles i sjøen rundt øya ved hjelp av miniubåt, dykkere og flere båter, opplyser politiet.

Kripos meldte torsdag at de nå har fullført arbeidet med å identifisere de så langt 76 drepte etter bomben i Oslo og nedskytingen på Utøya.

— Men denne informasjonen skal både kvalitetssikres og kommuniseres på en riktig måte til de pårørende før vi kan gå ut med navnene, understreket Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen under pressekonferansen torsdag.

Les også

[No available link text]

Politiet sier at antall savnede er «nede på et minimum», men vil ikke gå ut med noe tall. På politi.no https://www.politi.no/ legges det daglig klokken 18 ut navn på drepte som er identifisert.

23 personer var torsdag morgen fortsatt innlagt ved sykehusene i Oslo etter terrorangrepene. 17 er alvorlig skadet, mens seks er utskrevet. Ingen er lenger kritisk skadd. Tirsdag ble 19 personer betegnet som kritisk skadd, men situasjonen var torsdag forbedret for samtlige.

Trygt i Oslo

Ifølge politiet er Oslo nå å regne som en trygg by igjen.

Les også

[No available link text]

— Det har ikke kommet nye opplysninger som gir grunn til bekymring, og vi er nå inne i en normaliseringsfase, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Det er fortsatt restriksjoner for luftrommet over Utøya og Rikshospitalet. Politiet har mottatt en god del bombetrusler, men disse regnes som «uspesifikke» og «typiske» etter slike hendelser. Truslene har ifølge Fredriksen ikke et innhold som gir grunn til bekymring.

Publisert