— Det er ikke bare i Pakistan og India at barn lider. Denne gutten var fra Mexico, og det viser at det er problemer i Mexico. Det er til og med problemer i USA og Norge, sa Yousafzai da hun fikk spørsmål om hendelsen under en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H) og medprisvinner Kailash Satyarthi.

Hun forsvarer dermed protesten fra Adán Cortés Salas (21) som løp opp med et meksikansk flagg idet Yousafzai og Satyarthi viste frem nobeldiplomet og medaljen de nettopp hadde fått.

Viste til terroren i Swat

Hun viste til valget hun selv tok da terroren kom til Swat-dalen, der hun vokste opp, og Taliban ville hindre henne i å gå på skole.

— Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle vente på at andre skal tale min sak. Jeg vil heve stemmen selv. Det er viktig at barn forsvarer sine rettigheter, at de kommer fram og at deres stemmer blir hørt, sier 17-åringen.

Regjeringen har reagert skarpt på bruddet på sikkerhetsrutinene som gjorde protesten midt under den høytidelige seremonien mulig. Men 17 år gamle Malala Yousafzai sier hun bare ble litt bekymret da det skjedde.

— Det er mye annet jeg ikke blir redd av, så hvorfor skulle jeg la meg skremme av dette, sa hun leende.

- Må beskyttes

Også Satyarthi viser til at barn og unge er utsatt for drap, bortføringer og andre overgrep overalt i verden.

— Barn og ungdom må beskyttes, det må være en prioritet for alle regjeringer, sa han.

På møtet mellom de to fredsprisvinnerne og statsministeren var barns kår og retten til utdanning et naturlig tema. Solberg har personlig engasjert seg i jenters rett til å gå på skole, og viste til at hennes regjering har økt støtten til skolegang.

Solberg ba de to aktivistene fortsette å legge press på politikere som henne selv.

— Jeg er sikker på at dere vil utfordre oss på hva vi bør gjøre. Alle land trenger å utfordres for å sikre at barn ikke blir nektet en utdanning og en barndom fylt av lek, sa Solberg.

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi uttrykte et håp om at regjeringen Solberg vil lede an i arbeidet for barns rettigheter.

— Vi kan ikke vente en eneste dag, vi kan ikke kaste bort en neste dag. Barna trenger oss nå, så lenge det finnes ett eneste barn i slavearbeid kan vi ikke si at det er frihet i verden, sa han.

Statsministerhåp

Malala Yousafzai benyttet også anledningen til å vise til statsminister Solberg som en inspirasjon.

— Det er et godt eksempel på at kvinner kan nå langt også i politikken, sa hun.

Selv utelukker hun ikke at hun kan bli statsminister en dag.

— Jeg vil hjelpe samfunnet mitt, vennene mine, brødrene og søstrene mine. Det er viktig å velge den beste ruta å gå. Jeg vil gjerne hjelpe landet mitt. Jeg har bestemt meg for at jeg vil bli politiker, og hvis jeg får flertall vil jeg bli statsminister, sa Yousafzai, men la til:

— Du kan ikke bli statsminister i Pakistan før du er 35 år, så det er mange år til.