— Skolekonkursen i Sverige minner oss om at det ikke er noen god idé å privatisere skolen. Å satse på den gode, offentlige skolen er mye viktigere enn å styrke kommersielle krefter, sa Stoltenberg da han møtte pressen i en pause under Arbeiderpartiets kunnskapskonferanse på Høgskolen i Oslo fredag.

Han mener det er grunn til å tro at en borgerlig regjering vil satse på flere friskoler, og viser til erfaringene fra Bondevik II-regjeringen.

— De borgerlige partiene har varslet at de på nytt ønsker å åpne for privatisering av skolen. Den forrige regjeringen var i gang med dette da vi tok over, blant annet gjennom John Bauer-skoler. Nå går disse skolene konkurs i Sverige, og det er en erfaring vi bør ta med oss i Norge også, sier Stoltenberg.

Torsdag ble det kjent at det private friskolekonsernet JB Education i Sverige legges ned. Selskapet som tidligere var kjent under navnet John Bauer har drevet et 30-tall friskoler med flere enn 10.000 elever. Redusert elevtall og manglende inntjening oppgis som hovedårsak. Usikkerheten om framtiden er stor ved en rekke av skolene, selv om nye eiere i de fleste tilfeller er inne i bildet. (©NTB)