— Som medstifter og medeiere i TV 2 har Egmont vært opptatt av virksomhetens langsiktige utvikling. Når A-pressen ønsket å selge sine aksjer, var det derfor naturlig for oss å kjøpe, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont i en pressemelding som ble sendt ut mandag morgen.

— Vi ønsker at TV 2 viderefører sin satsing på nyheter, sport og underholdning. Egmont er garantist for at TV 2 fortsatt skal være et uavhengig mediehus, med norsk profil, og at virksomheten skal fortsette med å bygge gode og nære relasjoner til det norske folk, fortsetter Kragh.

Kontant oppgjør

A-pressen gjorde vedtaket om salg under et ekstraordinært styremøte søndag.

— Mange har fremstilt dette som en hastesak, men det er derimot resultat av en grundig og langvarig strategisk vurdering, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen til NTB.

— Vi gjorde et strategisk valg om å satse på å utvikle lokale medier i Norge da vi nylig kjøpte Edda Media. Og i den virkelige verden er det sånn at det ikke er ubegrenset med milliarder. Derfor var det riktig å selge TV 2. Eriksen påpeker at TV 2 har utviklet seg til å bli Norges største kommersielle TV-selskap i den perioden A-pressen har vært med på eiersiden. Han føler seg trygg når han gir danske Egmont full kontroll med det bergensbaserte selskapet.

Egmont betaler et kontantbeløp på 2,1 milliarder for den resterende delen. Selskapet har vært medeier siden stiftelsen av TV 2 i 1991. — Det er med blandede følelser vi selger TV 2, men det er gode følelser knyttet til at det er Egmont som kjøper. Vi har hatt et godt samarbeid og ser likt på TV 2s rolle som norsk medieaktør, sier Eriksen. Han påpeker at selv om TV 2 nå havner helt på utenlandske hender, har Egmont lange tradisjoner i Norge.

— De har faktisk større virksomhet i Norge enn i Danmark.

Giske skeptisk

Næringsminister Trond Giske (Ap) har markert sterk motstand mot et salg og er skeptisk til at TV 2 skal stå uten norske eiere.

De TV 2-ansatte tar saken med fatning. Ansattrepresentant i TV 2-styret, Kjetil H. Dale, tror Egmont vil TV 2 vel.

— Vi mener et godt medieeierskap ikke handler om nasjonalitet, men om publisistisk tradisjon, langsiktighet og vekt på kvalitativt innhold. Alt dette føler vi at Egmont har vist i 20 år, og vi tror ikke de vil bryte den tradisjonen, sa Dale til NRK søndag.

De tre ansatterepresentantene i A-pressen skal ha gått imot et salg.