Et redningshelikopter hentet søndag formiddag de to omkomne klatrerne som lørdag ble firt ned fra Kjerag i Rogaland. Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola utenfor Stavanger opplyser til NTB at et Sea King-helikopter var tilbake med de to klatrerne klokka 10.30.

De to fjellklatrerne ble i 14-tiden fredag ettermiddag funnet av et redningshelikopter, hengende livløse i klatretau cirka 100 meter over toppen av uren nedenfor Kjerag-platået. Et par timer senere ble de bekreftet omkommet.

Erfarne klatrere

De la ut på tur tirsdag og hadde meldt at de skulle være tilbake torsdag. Det ble satt i gang en redningsaksjon etter at en venninne forsøkte å komme i kontakt med dem uten hell.

Til sammen åtte klatrere fra Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) jobbet lørdag med å få firt ned sine omkomne kamerater til steinuren over 100 meter nedenfor. Planen var at et Sea King-helikopter skulle hjelpe til med å få heist de to omkomne klatrerne ut, men på grunn av dårlige siktforhold, måtte klatregruppen gjøre hele jobben selv.

Klatrerne omtales som svært erfarne og en av dem var selv medlem i klatregruppen RAR.

Ukjent årsak

En av de to hadde på forhånd fortalt en kamerat i Oslo Klatreklubb om planene for klatreturen i Kjerag-veggen.

— Han viste meg en ubesteget islinje, som han fortalte at de skulle gjøre. Han sa at den så bra ut, men at den ikke var gjort før, sier Dag Cappelen i Oslo Klatreklubb til Dagbladet. Cappelen beskriver ruten som smal og bratt.

Årsaken til det tragiske utfallet av klatreturen, er ikke fastslått.