Breivik-rapport ikke godkjent

Publisert Publisert

TILREGNELIG? Den siste rapporten, som konkluderer med at Anders Behring Breivik er tilregnelig, ble ikke godkjent. Foto: SCANPIX

  • Kan ha blitt lurt av Breivik, sier kommisjon. Nå må de to rettssakkyndige levere tilleggsvurdering.
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den rettsmedisinske kommisjon har motforestillinger mot den siste rettspsykiatriske rapporten.

Det kom frem i Oslo tingrett mandag ettermiddag. I redegjørelsen, som ble lest opp av dommer Arne Lyng, sier kommisjonen at de mener at de to nye sakkyndige ikke i stor nok grad har vurdert om Breivik har lurt dem.

Dette er såkalte falske positiver, der Anders Behring Breivik kan ha latet som om han var friskere enn han er.

Redegjørelse denne uken

«Det tillegger retten å ta stilling til rettens ulike forklaringer. Den rettsmedisinske kommisjon har problem med å se at de generelle kriteriene for personlilghetsforstyrrelser etter ICD 10 er oppfylt etter de premissene de sakkyndige har lagt til grunn. De sakkyndige bes om en ny vurdering for validiteten/gyldigheten etter de tester de har lagt til grunn for sitt skjønn», skriver Karl Johann Melle, leder for kommisjonen, til Oslo tingrett.

Les også

Knausgård skriver om Breivik i New York Times

Les også

- Overrasket over hvordan Norge reagerte

Rapporten er skrevet av Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, og kom i stand etter omfattende kritikk mot den første rettssakkyndig-rapporten.

Mens den første rapporten konkluderte med utilregnelighet, sier den andre at Breivik var og er tilregnelig.

— En redegjørelse vil foreligge i løpet av kort tid, senest i løpet av uken, sier Agnar Aspaas.

«De sakkyndige bes om en ny vurdering av observandens svar og de tester de legger til grunn. Den rettsmedisinske kommisjon anser det uheldig at det ikke er hentet inn informasjon om barne- og ungdomsårene», heter det blant annet i brevet.

«Ingen kommentar»

Aspaas og Tørrissen gikk raskt fra rettslokalet fem minutter etter at retten var hevet, uten å gi noen kommentarer til pressen. Kort tid etter gikk kom psykiaterne bak den første rapporten, Synne Sørheim og Torgeir Husby.

— Ingen kommentar, sa Sørheim på vei ut av rettslokalet.

— Det er ikke helt uvanlig at den rettsmedisinske kommisjon ber om nye opplysninger. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren.

Vanligvis går den rettsmedisinske kommisjon gjennom rapporter i god tid før rettssaker, men det fikk ikke kommisjonen sjansen til når det gjald Breivik-rapport nummer to.

Debatten etter den første sakkyndigrapporten, som konkluderte med at Breivik er utilregnelig, endte med at Aspaas og Tørrissen først i januar ble oppnevnt som to nye sakkyndige. Deres rapport var klar 10. april, mindre enn en uke før rettssaken startet.

Publisert
  1. 22. juli