Lanserer 3D-printer for barn

Nå skal ungene printe sine egne leker.

HJEMMELAGD: Mattels Thingmaker er en 3D-printer laget for barn og unge skal kunne lage og printe ut sine egne leker.
  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

3D-printing er i skuddet, og nå kaster en av verdens største leketøysprodusenter Mattel seg på bølgen med en egen 3D-printer for barn.

Thingmaker heter 3D-printeren som ble vist frem på en lektøysmesse i New York nylig, og som skal la barn printe sine egne leker, skriver teknologinettstedet techcrunch.

Navnet er ikke tilfeldig, det er nemlig det samme som Mattels «leketøys-maskin» fra 1960-tallet. Den nye versjonen er en 3D-printer som skal være i stand til å lage alt fra dukker, roboter og dinosaurer til smykker og armbånd.

Et av ankepunktene mot 3D-printerene har vært brukervennligheten, eller snarere mangel på sådan. Spesielt programvaren som brukes for å designe i 3D, har krevd sitt.

Mattel som har samarbeidet med Autodesk om å utvikle en egen 3D-design-app til Ios og Android, hevder ikke overraskende at appen skal være både enkel og intuitiv å bruke. Thingmaker-appen skal også fungere med andre 3D-printere.

Lyst på 3D-printer?

Les også

Her er seks ting du bør vite om 3D-printere

EGEN APP: For å gjøre designterskelen lavest mulig, har Mattel utviklet en egen app i samarbeid med Autodesk.

Beskyttelsesdeksel

Thingmakeren som skriver i plast, er utstyrt med et beskyttelsesdeksel som lukker seg automatisk når den begynner å skrive, slik at ivrige barnehender skal unngå å brenne seg.

Mattel tar også forbehold om at printeren passer best for de på tretten år eller eldre. Vi tipper 3D-printeren også appellerer til langt yngre barn.

PLAST: 3D-printeren skriver i plast som fåes i en rekke farger. FOTO: MATTEL

Det har ikke lyktes oss å få klarhet i eksakt hvor stort byggevolumet er, det vil si størrelsen på utskriftene. Av bildene å dømme er det neppe mer enn ti, tolv centimeter. Så er det da også meningen at man skal sette samme ulike deler til større leker.Skrivehastigheten er etter alt å dømme ikke veldig høy, slik den sjeldent er på de minste 3D-printerne. Ifølge techcrunch er skrivetiden på fra 30 minutter til 5-6 timer. Dette kan med andre ord også være en fin måte å øve opp tålmodigheten. Tålmodighet er som kjent en dyd.

IKT Norge: — Viktig at barn lærer seg 3D-printing

Det har vært mye snakk om 3D-printing de siste par årene, men hvor moden er teknologien, og er det noe poeng å lære barn å 3D-printe?

IKT Norge som er opptatt av at kidsa skal lære å kode, er positive til Mattels 3D-printer.

- 3D-printing er utvilsomt kommet for å bli, og det å kunne lære seg hvordan en 3D-printer fungerer er viktig, ikke minst aspektet med å kunne skape egne ting og ikke bare printe etter maler. Det blir på mange måter det samme som å lære seg koding, sier Torgeir Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Han understreker at han ikke har prøvd 3D-printeren selv, men utfra det han har lest synes Waterhouse den ser lovende ut.

— Det at man ikke bare er låst til å printe etter ferdige maler, men også kan designe egne leker gir stor verdi, sier Waterhouse som mener Mattels satsning på 3D-printing også sier noe om hvor viktig 3D-printing er i ferd med å bli.

TEST:

Les også

Hvilken skylagringstjeneste er best?

Trolig ikke til Norge med det første

INNTAR HJEMMET. Det finnes flere 3D-printere for hjemmemarkedet. Her CUBEs minste modell som blant annet selges av Expert. pris ca. 10.000 kroner.

Hvor bra den nye 3D-printeren til Mattel er, vil først en test bringe på det rene. Men ut fra Mattels egen FAQ (ofte stilte spørsmål, red.anm) å dømme har man i det minste tatt høyde for at brukerne kan støte på en og annen utfordring.Ifølge Mattel skal 3D-printeren være salgsklar i høst, i første omgang i det amerikanske markedet, men Amazon åpner for forhåndsordre allerede i løpet av februar.

Den norske Mattel-distributøren opplyser til oss at det trolig vil ta en del lengre tid før produktet dukker opp i norske butikkhyller, hvis den i det hele tatt dukker opp. Det avhenger av salg og etterspørsel.

Prisen i Norge forventes å havne et stede mellom tre og fire tusen kroner. Pluss på driftskostnadene for plastfillamentet, og de hjemmelagde lekene blir ikke nødvendigvis rimelige. Men så var det kreativiteten da, og det å kunne designe vesker til Barbie-dukken eller lage sin helt egen actionhelt.

Sulten på mer?

Les også

Denne printeren skirver ut på pannekaker

Klar for lyd i alle rom? Sjekk vårt Teknologimagasin:

Andre saker vi anbefaler:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Netflix-advarselen mange nordmenn har gruet seg til er her

  2. Ti tegn på at Googles robot begynner å bli smart

  3. Nå kan du sjekke kjøleskapet på mobilen

  4. Facebook, Snapchat og Instagram kan bli stengt for dem under 16 år

  5. Appstyrte varmesåler og ski som forteller deg hvor det skal smøres

  1. Teknologi
  2. 3D-printer
BT anbefaler

Fleire titals barnehagar treng oppussing

Dårleg vedlikehald og nye krav gjer at fleire av barnehagane i Bergen må totalrehabiliterast eller rivast.

LES SAKEN