Nordmenn er mest bekymret for barnas nettbruk

— Altfor mange foreldre blir akterutseilt av barna, mener sikkerhetsekspert.

- Livet på nett er også livet – og det er viktig for barn og unge. Da må det være viktig for de voksne i barnas liv også, sier Rita Astridsdotter Brudalen. i Medietilsynets Trygg Bruk-prosjekt.
 • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Er du bekymret for barnas nettbruk? Svar nederst i saken!

Norske foreldre er flinkere enn både svenske og danske foreldre til å beskytte barna sine i alderen to til ti år mot nettfarer. Det viser en skandinavisk undersøkelse utført av TNS Sifo for IT-sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab.

Kun en tredjedel (34 prosent) av norske foreldre lar barna bruke internett alene, mens 16 prosent svarer at de aldri lar barna deres bruke internett alene. For svenske og danske foreldre er tallene henholdsvis 41 og 45 prosent og ni og seks prosent.

— Dette er jo hyggelig lesning for norske foreldre, men nettet endrer seg stadig og det er helt avgjørende at foreldre følger med på hvordan barna bruker internett. Altfor mange foreldre blir akterutseilt av barna, sier Leif Jensen, Nordic manager i Kaspersky Lab.

Blokkering av uønskede nettsider, og aktivering av foreldrekontroll er gode tiltak, men det beste foreldrene kan gjøre er å snakke med barna, sier Leif Jensen som er Nordic manager i Kaspersky Lab. FOTO: Kaspersky Lab

Enig?

Les også

Vil ikke ha aldersgrense på Facebook og Snapchat

Bekymrer oss mer enn andre

Undersøkelsen viser også at norske foreldre bekymrer seg mer.

Tallene viser hvor mange prosent av foreldrene som sier de er litt eller veldig bekymret for hva barna deres kan finne, eller hvem de kan komme i kontakt med på nettet.

Ifølge undersøkelsen er vi også de mest redde for hva barna kan finne på å laste opp på nett. 41 prosent svarer at de er litt eller veldig bekymret for dette. Hver tredje svenske forelder, og kun 16 prosent av de danske svarer det samme.

SNAKK: Rita Astridsdotter Brudalen mener norske foreldre kan bli bedre på å fortsette å snakke med barna sine om hva de gjør og opplever på nett når de blir eldre.

Seniorrådgiver i Medietilsynets Trygg bruk-prosjektet, Rita Astridsdotter Brudalen, synes funnene i Kasperskys undersøkelsen er interessante, men at den skiller seg fra Mediestilsynets egen Barn og medier-undersøkelse som går mer på om foreldrene viser interesse for barnas aktiviteter, og om de snakker sammen om regler og bruk, enn på barns «bruk av internett» alene.— Vi har altså ingen sammenlignbare tall. Det vi ser er at en høy andel foreldre (ca. 75 prosent) snakker ofte eller av og til med barna sine om hva de gjør eller opplever på internett, i dataspill, kjøp de gjør på nett og hva de gjør med mobilen. Når vi spør barna om de opplever at foreldrene viser interesse for deres mediebruk er tallene lavere – nærmere halvparten.

Barn, særlig jo eldre de blir, har også rett på et privatliv og å kunne ha private samtaler.

— Det vi opplever gjennom praksis, andre samarbeidspartnere på feltet og lignende, er at foreldre ønsker å være der for barna, og barna ønsker sterkt foreldrenes tilstedeværelse. Og ikke minst så er samtaler, engasjement og omsorg viktigere enn for eksempel tidsbruk.

Les også

Lokker Pokémon Go-brukerne med ekstra «candy»

— Fortsett å snakk med barna

I undersøkelsen til Kaspersky Lab innrømmer hver femte norske forelder med barn på nett, at de ikke alltid har kontroll på hvem barna deres kommuniserer med på nett.

— Det å følge med på barnas nettbruk er ikke det samme som full kontroll. Barn, særlig jo eldre de blir, har også rett på et privatliv og å kunne ha private samtaler. Når det er sagt så er det klart at norske foreldre også har noe å gå på når det gjelder å hjelpe barna sine slik at de unngår risiko – det er foreldres ansvar, sier Astridsdotter Brudalen.

Hun mener norske foreldre kan bli bedre på å fortsette å snakke med barna sine om hva de gjør og opplever på nett når de blir eldre.

— Barn og medier 2016 viser at hyppigheten av samtaler og interesse for barnas bruk synker når de blir ungdommer. På én måte er det naturlig – men samtidig trenger tenåringen sårt en engasjert voksen også på dette området. Livet på nett er også livet – og det er viktig for barn og unge. Da må det være viktig for de voksne i barnas liv også.

— Vi oppfordrer også sterkt til at voksne skal snakke sammen; i nabolaget, i vennegjengen og i skolesammenheng. Jeg garanterer at dere kan lære noe fra hverandre, minske usikkerhet og dele erfaringer og regler som gjør dere bedre rustet for deres eget familieliv, sier Astridsdotter Brudalen.

Hva tror du er årsaken?

Les også

Stupfall i nettbrettmarkedet

Råd til voksne

 • Søk informasjon om hva internett og mobiltelefon betyr for barn og unge i dag

Sett deg inn i barnets sosiale liv på nettet.

 • Snakk om det som skjer –Redd Barnas nettvettreglerkan danne et utgangspunkt.
 • Lag felles regler om mobil— og nettbruk hjemme, gjerne i tråd med skolens regler.

Mobil og internett er ofte i bruk når barn mobbes.

 • Meld fra tiltips.kripos.nohvis du er bekymret for at et barn utsettes for vold eller overgrep.
 • Snakk med barna om konsekvenser av å dele bilder og informasjon på nettet. Det kan være vanskelig å få bilder o.l. slettet i etterkant. Tenk over hva som er nødvendig å kringkaste på nettet og vær varsom med hvilke bilder som legges ut. Dette gjelder både barna og deg som forelder.
 • Ta opp barnas nett- og mobilbruk på foreldremøter og i foreldresamtale.
 • Ta samtalen om at barnet kan komme til deg hvis det opplever noe ubehagelig på nett. Det er viktig å senke terskelen for når barnet sier ifra. Husk at din reaksjon kan være avgjørene for om barnet tørr å komme til deg neste gang.

Kilde: Nettvett.no

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Porno er blitt mer tilgjengelig for barn

 2. Lanserer nettvett-veileder for barn fra 0 år

 3. Lanserer 3D-printer for barn

 4. Eksperter ser slutten for kabel-TV

 5. Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

 1. Internett
 2. Nettbrett
BT anbefaler

Se Ballspark etter Stabæk-Brann

Se Ballsparks TV-sending og send inn dine spørsmål til gjengen i studio.

LES SAKEN