Slik får du familierutinene i gang igjen etter ferien

Hvordan få barn til å forstå at de ikke lenger kan holde det gående om kvelden til klokken ti?

NY HVERDAG: - Større barn kan man forklare hvorfor og forhandle med. Gjør avtale om at hvis barnet er klar i pysj og tannpussen er ferdig til et visst tidspunkt, så blir det lesestund. Foto: Illustrasjonsfoto Matka Wariatka NTB/ Scanpix

  • Kristine Grue Langset
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tilbake etter ferien og på vei inn i ny hverdag med barnehage og skole? Slike overganger kan by på utfordringer for både barn og voksne.

Hvordan få barn til å forstå at de ikke lenger kan holde det gående om kvelden til klokken ti, men må begynne å legge seg halv åtte igjen?

Vi har hørt med helsesøster Nina Misvær, hun har blant annet skrevet bok om søvn.

— Større barn kan man forklare hvorfor og forhandle med. Gjør avtale om at hvis barnet er klar i pysj og tannpussen er ferdig til et visst tidspunkt, så blir det lesestund. Klarer ikke barnet bli ferdig i tide, så hold fast på at da ble det ikke tid til lesing i kveld, men prøv igjen dagen etter. Klarer man en gradvis overgang, et kvarter tidligere i seng over noen dager, så er ingenting bedre enn det, sier Misvær.

Nå er det på tide å komme tilbake til regelmessige, gode måltider og kutte ned på feriesnopet. Klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping

- Jeg har tro på full tilgjengelighet

Men et generelt råd rundt det å få i gang leggerutinene igjen er: Sett av tid. La det bli en hyggestund.

LEGGEKORT: - Kortet gir barnet kontroll. Det vet at det får lov til å veksle det inn, at det er lov  å rope på foreldrene én gang, sier helsesøster Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini Cappelen Damm

— Jeg har tro på full tilgjengelighet i et kortere tidsrom snarere enn halvveis tilgjengelig over en lengre periode. Jeg er opptatt av det jeg kaller «samværsmetting». Hvordan foreldre har det inni seg «senser» barn lett.Blir det stress og kjefting under leggingen og hastige klapp på hodet mens man kikker på klokken eller telefonen, påvirker det situasjonen. Mens har man investert i litt dedikert tid, er det lettere å være en fast, men tydelig forelder, sier hun. Les også:

Les også

Slik får du barnet til å sove hele natten

Les også

Slik pusser du barnas tenner riktig

Barn som roper

Som en pekepinn på hvor mye barn i ulike aldre bør sove, viser hun til funn fra amerikanske National Sleep Foundation.

Det er anbefalt at barn i alderen 3 til 5 år sover mellom 10 og 13 timer i døgnet, barn i skolealder mellom 6 og 13 år anbefales mellom 9 og 11 timers søvn, mens 14-17 åringer anbefales å sove mellom 8 og 10 timer.

Kortet gir barnet kontroll. Det vet at det får lov til å veksle det inn, at det er lov å rope på foreldrene én gang. Nina Misvær

Har du et barn som ligger i sengen og roper etter at det er blitt lagt? Helsesøsteren har et konkret råd:

- Gi barnet et leggekort som det fritt disponerer over. Det har vært gjort studier i USA på at dette har effekt, barnet roer seg lettere ned, sier hun.

KUTT FERIESNOPET: - Nå er det på tide å komme tilbake til regelmessige, gode måltider og kutte ned på feriesnopet, sier klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping. Foto: Privat

Et leggekort er et kort som barnet gjerne har tegnet og klippet ut selv. Det deles ut på sengekanten og kan veksles inn mot for eksempel en ekstra klem av mamma eller pappa.— Kortet gir barnet kontroll. Det vet at det får lov til å veksle det inn, at det er lov å rope på foreldrene én gang. Men når det er brukt opp, så er det brukt opp. Mange husker en viss Albert Åberg som ustanselig roper på faren og «skal bare». Vi husker også hvordan han pappaen ser ut, de hadde trengt et slikt kort, ler Misvær.

På tide å kutte feriesnopet

På samme måte som det er viktig å få inn igjen gode leggerutiner, bør man ta et «oppgjør» på ernæringssiden også.

— Hvis ferien har vært en fest med mye godteri og is, bør det jo ikke fortsette sånn nå som hverdagen er i gang igjen, sier klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping.

— Nå er det på tide å komme tilbake til regelmessige, gode måltider og kutte ned på feriesnopet. Sørg for en god frokost som gir en bra start på dagen i barnehagen eller skolen. Nå som det er kjempegod tilgang på friske grønnsaker, bær og frukt, burde det ligge til rette for en enkel overgang. Erstatt gjerne godteri og is med frukt og grønnsaker i skåler, og det går fint an å kose seg med bær til dessert hver dag, sier hun.

Les også:

Les også

Psykiater: Nettbrett er blitt den nye smokken

Les også

Fritidsaktiviteter: Stress eller status?

Les også

Slik får du poden til å slutte med bleie

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Publisert
  1. Tips og triks
  2. Oppvekst
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fare for streik. Slik vil det ramme Bybanen, busser og ferger.

I helgen vil LO ta ut 23.000 i streik hvis meglingen i lønnsoppgjøret med NHO faller gjennom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Storstreik avverget 13 timer på overtid

  2. Far og to tenåringer tatt av dette skredet. – De er i god behold.

  3. Avblåser søk etter skred i Luster

  4. – Sammenliknet med glansbildet vi ble presentert, er dette noe helt annet

  5. Politiet: – Trailer kjørte seg fast i Grimesvingene

  6. Tre nye smittede i Kvam – skal vurdere lokal forskrift i kveld