Teknofest i Las Vegas

Hold på hatten, teknologinyhetene står i kø i 2015.

Publisert Publisert

Nylig lukket dørene til verdens største messe for teknologi og forbrukerelektronikk, Consumer Electronic Show (CES) i Las Vegas. Årets første og største nyhetsslipp hvor trender fødes og standarden for det kommende teknologiåret settes.

En av de største snakkisene på årets messe var utvilsomt «Tingenes Internett», hvordan stadig flere av tingene vi omgir oss med utstyres med diverse sensorer og kan snakke sammen ved hjelp av IP-adresser og nettverksforbindelse.

Med både sykkelhjelmen og bilen koblet til Internett, vil de to alltid vite hvor de er i forhold til hverandre. FOTO: Volvo

Fra sykkelhjelmen som varsler syklist og bilist om at det kan smelle, til termostaten som setter opp temperaturen når du nærmer deg huset og kaffetrakteren som vet når du står opp.Mange spår at antallet nettilkoblede enheter vil mangedobles de nærmeste årene, men på Samsungs pressekonferanse advarte toppsjef B.K. Yoon mot at forbrukerne må tilpasse seg nye vaner og adferd.

— Suksessen er avhengig av at det blir naturlig integrert i folks hverdagsliv, og at man får på plass en åpen og felles standard hvor alle tingene snakker sammen uansett produsent.

Noen umiddelbar løsning på standardiseringsutfordringen kunne han derimot ikke varte opp med.

LES OGSÅ:

Denne smarthjelmen skal hindre ulykker

«Ha-på-dingsene» og smartbilene kommer

3D-matprinter fra XYZprinting.

Det manglet ikke på smarte «ha-på-dingser» eller såkalte wearables på messegulvet. Fra treningsarmbånd og smartbriller til klær med innebygde sensorer som måler puls og blodtrykk.3D-printerne var mange på årets CES-messe, deriblant 3D-printere for mat, blant annet fra XYZprinting som gir matpakkesmøringen en helt ny dimensjon. 3Dsystems viste frem sin Chocojet, som skriver ut sjokolade i 3D. Av mindre søte 3D-nyheter verdt å merke seg var 3D-skriverprodusenten Makerbots nye PLA-plastmateriale hvor det er blandet inn tre-, stein— og metallmaterialer i pulverform.

Også bilprodusentene var til stede med smarte løsninger.

Bilindustrien har også inntatt CES og BMW demonstrerte en selvkjørende BMW i3 som sjåføren kan kalle til seg ved hjelp av smartklokken. FOTO: BMW

— Blant andre Mercedes, Volvo, BMW og Hyundai er på plass og viser frem både løsninger som fungerer i dag og tøffe fremtidsvisjoner. Med Apples CarPlay og Googles Android Auto snakker vi om å koble smartmobilen din til bilen, som så lar deg styre navigasjon, musikk etc. via denne. Bilprodusentene viser også frem langt dristigere løsninger, som at du kan parkere bilen med en kommando via smartklokken, til førerløse biler, forteller kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Hun var til stede på messen.Hun frykter ikke at svakere kronekurs skal gi økte priser når årets produktnyheter dukker opp i norske butikkhyller, og forventer at det norske markedet for forbrukerelektronikk vil holde seg på cirka samme nivå i år som i fjor

Den store TV-krigen

Økt TV- og videokonsum på mobil- og nettbrettskjermer til tross, TV er fortsatt en viktig produktkategori for bransjen. Her handler alt om smartness og billedkvalitet.

Nye og forbedrede operativsystemer skal gjøre brukeropplevelsen bedre der man fortløpende skifter mellom strømmetjenester, tradisjonelle TV-kanaler og et utall apper og tjenester. Gjerne i et sømløst samspill med den lille skjermen.

OLED. Tim Alessi, sjef for produktutvikling i LG USA viser frem den nye og fleksible 77-tommers OLED-TV-en under LGs pressekonferanse på CES-messen i Las Vegas. Foto: NTB scanpix

Mens LG fortsatt peker nese til de andre, alene som de er med å tilby TV-er med OLED-skjermer, svarer de andre med bruk nanokrystaller og andre teknologiske nyvinninger som angivelig skal gjøre LCD-skjermene bedre.Trenden med ultra-HD eller såkalte 4K-skjermer med fire ganger høyere oppløsning enn dagens HD-TV-er fortsetter. Så spørs det om forbrukerne ser forskjell og er villige til å betale mer for den økte skjermoppløsningen, eller om 4K går i 3D-fella og ender opp med å bli en gimmick de færreste vet å sette pris på.

For ikke å glemme buede skjermer. Eller hva med en TV som kan endres fra flat til buet med et trykk på fjernkontrollen?

Visste du at...

Ifølge en rapport fra analysebyrået Accenture hvor man har spurt 24.000 respondenter i 24 land, kan salget av TV-er og nettbrett gå ned når markedet mettes og kundene fatter interesse for ha-på-dingser og smart-hjem-produkter.

Fakta: CES

  • Verdens største forbrukerelektronikkmesse, Consumer Electronic Show (CES) arrangeres hvert år i Las Vegas.
  • Årets messe samlet nærmere 4000 utstillere og 160.000 deltagere fra 140 land.
  • Til sammenligning samlet den første CES-messen i 1967 kun 250 utstillere. Apple har ikke deltatt siden 1992. Følg oss på Twitter:@GeirAmundsenog @RIKSdigital

LES OGSÅ:

LGs nye OLED-TV bøyer du med fjernkontrollen

Sonys nye Walkman koster nesten 12.000 kroner

Dette er ekspertenes teknotips for 2015

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  2. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  3. Fire personer innlagt på Haukeland

  4. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.

  5. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  6. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt