Her er Apples nye kraftplugger

Lanserte kraftig oppgradert MacBook Air og egen strømmetjeneste for musikk.

Publisert Publisert

Apple holdt sitt tradisjonsrike lanseringmaraton i kveld. På listen over nyheter står blant annet et helt nytt operativsystem, en helt ny Mac, en kraftig oppgradert MacBook Air og en strømmetjeneste for musikk.

Selskapets stasjonære maskin, Mac Pro, har ikke vært oppdatert på lenge. Så lang tid har det tatt, at Apple i fjor gikk ut og lovet at det ville skje store ting med Mac Pro om litt. Det løftet ser de ut til å ha holdt.

Liten kraftplugg

Nye Mac Pro er en liten, sort sylinder som ikke måler mange centimetrene i hverken høyde eller lengde. Den er liten, men det betyr ikke at den er spinkel.

Med inntil tolv Intel Xeon-prosessorkjerner innabords, og to kraftige AMD FirePro-grafikkprosessorer, leverer maskinen nok datakraft til å kunne redigere 4K-video i full oppløsning samtidig som den regner ut effekter i bakgrunnen.

macproinnside.956x538c-RofmgnYpT_.jpg

Som lagringsmedium har Apple valgt en lynrask løsning basert på SSD-teknologi PCI Express-grensesnittet. Dette er teknologi som har vært tilgjengelig som utvidelse for PC-er en stund, og brukes normalt til skjermkort. Med en SSD på dette grensesnittet blir det rom for langt bedre ytelse enn hva de vanlige standardene tillater.Les hvorfor SSD-er er så bra for PC-en din på Hardware.no »

Utvidelser er det imidlertid vanskelig å få plass til i en såpass liten boks. Derfor har Apple valgt å lansere maskinen med seks Thunderbolt 2-porter, som hver støtter inntil seks seriekoblede enheter. Dermed lar de kundene som ønsker å utvide datamaskinen gjøre dette på utsiden, i stedet for på innsiden, av boksen.

Tynn bærbar med ekstra god batteritid

I tillegg til den nye Mac Pro har Apple valgt å oppdatere sine ultratynne MacBook Air, og her er det batterilevetiden som står i fokus.

macbookair-4LAMPfX3Sm.jpg

Med en helt ny generasjonen med Intel-prosessorer på innsiden skal den største av disse kunne holde ut det Apple hevder er «en hel dag». For Apple er det imidlertid ikke snakk om et helt døgn, for det konkrete tallet er 12 timer på en ladning, eller ti timer med videotitting i iTunes. Grafikkløsningen i denne prosessoren er også heftig nok til at ytelsen i spill er 40 prosent bedre enn i forrige MacBook Air. Maskinen vil komme med selskapets OS X Mountain Lion installert, men senere i år vil det også komme et nytt operativsystem fra Apple.

Les om den nye prosessoren som gjør MacBook Air bedre på Hardware.no »

Nytt operativsystem

Det var nemlig ikke bare en oppdatering av maskinvaren som kom på kveldens lansering. En helt ny versjon av Apples operativsystem for disse maskinene, OS X, ble også vist frem. Det går under navnet Mavericks, og det skal komme med over 200 nyheter, både store og små.

I likhet med da dagens operativsystem,Mountain Lion, ble lansert, er en rekke av dem hentet rett over fra iOS.

I kjernen av systemet er det gjort en rekke endringer for å gi maskinene bedre responstid og bedre batteritid. Ved å samle alle små oppgaver du gjør flere hundre ganger daglig uten å tenke over det i én stor oppgave, skal maskinen bruke langt mindre prosessorkraft.

Bruker du en Mac med flere skjermer, vil det nye systemet være spesielt kjærkomment. For første gang får OS X en skikkelig håndtering av flere skjermer. Hver fysiske skjerm behandles som én uavhengig skjerm. Du kan dra programmer mellom hver skjerm, men du kan også ha flere skrivebord på én skjerm, og sveipe deg mellom dem.

Hvis du vil kan du nå også få et dedikert skjermbilde på TV-en din via Apple TV, mot dagens løsning som bare speiler bildet fra MacBooken over til TV-en.

Utskjelt kartjeneste implementeres

Av nyhetene som dras rett over fra mobilene og til Mac-ene, erApples egen og utskjelte kartfunksjon. Denne blir nå en innsydd del av operativsystemet. Den vil fungere som en helt vanlig kartapplikasjon, der du kan søke opp steder og legge opp reiseruter – men den er også integrert i andre programmer, som kalenderen.

Der kan du for eksempel opprette en lunsjavtale, og kartfunksjonen vil automatisk finne resturanter i nærheten av deg. Velger du en av disse, vil den samtidig regne ut hvor mye tid du må sette av for å komme deg dit.

Kalenderen i seg selv har fått en ny design. Det har også utforskeren, Finder, som nå støtter faner – slik du kjenner fra nettleseren din. Da kan du ha flere mapper åpne samtidig, i ett vindu. Finder får også en utstrakt tagge-funksjon, som lar deg merke helt uavhengige filer og mapper med spesielle nøkkelord.

Det nye operativsystemet ble i kveld gjort tilgjengelig for utviklere. Folk flest må vente til høsten før den store og fulle lanseringen finner sted.

Les mer om Apples nye operativsystem på Hardware.no

Tar opp kampen med Spotify

Samtidig med disse nyhetene slapp også selskapet iTunes Radio, som skal by på radiostasjoner skreddersydd til musikksmaken din – basert på hva du hører på gjennom iTunes.

Med over 200 stasjoner kombinert med alle funksjonene fra iTunes, og tilgjengelighet på de aller fleste Apple-enheter så vel som PC, ønsker selskapet dermed å virkelig ta opp kampen med Spotify.

Men istedet for å høre på egne spillelister, får du en slags radiokanal hvor du kan hoppe over sanger du ikke liker. Du kan også kjøpe sanger du liker ekstra godt fra iTunes-katalogen med ett klikk.

Nøyaktig hvor bredt musikkutvalget i Norge blir, er foreløpig ukjent.

iTunes Radio skal bli tilgjengelig fra høsten av, og basere seg på lyttehistorikken din og på hva du tidligere har kjøpt i iTunes. Integrering mot Siri, hvor du kan spørre hvem som spiller en sang eller be programmet spille mer i samme dur, skal by på enda mer brukertilpasset funksjonalitet.

Nyheten skal være reklamefinansiert, og vil dermed bli gratis for alle. iTunes Match-brukere vil imidlertid få en reklamefri utgave.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  4. – Slik burde vi heller reagert på korona

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Trafikkuhell på Trengereid