Norsk suksess med skjermbrille

Etter en kinotur i USA fikk NTNU-studentene ideen til en storskjermsopplevelse i brilleformat.

PRIVAT KINO: Med Moviemask skal du få kinoopplevelsen på egen nese.
  • Håvard Haugseth Jensen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Vi fikk ideen i Sililcon Valley etter å ha vært på kino, sier NTNU-student Harald Manheim, til adressa. Sammen med studentkompis Eirik Wahlstrøm har han utviklet skjermbrillen Moviemask.

Det var etter at de vant en oppstartskonkurranse i regi av START NTNU at de fikk reise til Silicon Valley i USA. Og der, i januar, fikk de altså ideen til å få en like god filmopplevelse gjennom mobiltelefonen. Flere og flere unge brukere vil se filmer på mindre skjermer, så det ville de gjøre noe med.

De satte sammen en enkel løsning i USA ved hjelp av veldig sterke briller for langsynte og et skjerf, men selve prototypen i skinn utviklet de hjemme ved NTNU.

- Mange lager virtual reality-briller, men vi lager en storskjermsopplevelse som kun fokuserer på to-dimensjonalt innhold, sier Harald.

Han forklarer at nøkkelen ligger i optikken, at begge øynene ser på én skjerm. I andre tredimensjonale VR-briller er de avhengige av apper og at brillene må deles inn i to skjermer.

Masken som studentene har utviklet skal altså gjøre det mulig for brukeren å få kinoopplevelser med mobilen.

Er det greit?

Les også

Canal Digital krever nettleie fra kunder som sier opp TV-avtalen

Vellykket lansering

Tirsdag kveld ble MovieMask lansert på Kickstarter. Det er et kommersielt firma i USA som hjelper til med å skaffe kapital til kreative prosjekter. Få timer etter lanseringen hadde produktet nådd målet på 100.000 kroner fra Kickstarter.

— Det var kult å få den støtten, understreker Manheim.

Les også

Viafree tilbyr hundrevis av TV-serier helt gratis

Gründerne har nå fått finansiering fra mange land til å starte produksjonen. Både Harald Manheim og Eirik Wahlstrøm studerer ved Industriell Økonomi og Teknologiledelse på NTNU.

— Vi har fått penger fra Innovasjon Norge og Pengesprøyten via NTNU og Trønderenergi, forklarer Manheim. Tilsammen har de så langt fått 1,2 millioner kroner til å utvikle Moviemask.

Les også

Må man dra ut laderen etter bruk?

Oppstart på Gløshaugen

Metoden de har benyttet for å utvikle skjermbrillen går ut på lage hurtige prototyper som kan testes med det samme. Derfra kan de utvikles til nye prototyper i felleskap med kunden, forklarer Manheim.

— Vi har nå et team sammen med ni andre studenter. Et midlertidig kontor har vi fått på NTNU som vi benytter under Kickstart-perioden. Den gjelder i én måned, avslutter 27-åringen.

Les også

Netflix-advarselen mange nordmenn har gruet seg til er her

Les også

Mysteriet med de forsvunne DAB-signalene

Publisert
  1. Teknologi

Les mer om dette temaet

  1. Samsung stopper salg av telefoner etter batterieksplosjoner

BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN