Dette er julens beste strømmetips

Skal du TV-fråtse i julen? Disse TV-seriene bør du få med deg.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det begynner å bli noen år siden folk stod i kø i videosjappa i romjulen. Det har filmleie med fjernkontrollen og ikke minst strømmetjenester som Netflix og HBO satt en stopper for.

TV-seriene har blitt den nye filmen, og «binge-watching» eller«TV-fråtsing» har erobret sofaen. En sesong i ett jafs.

Julen er med sine ekstra fridager en gyllen anledning til å se deg opp på TV-seriene du har gått glipp av.

HBO Nordic er serietjenesten fremfor noen.

Men hvilke serier er det verdt å bruke tiden på? Vi ba forsker og filmviter Erlend Lavik som er aktuell med boken TV-serier: The Wire og den tredje gullalderen, redaktør Snorre bryne i filtermagasin.noog teknologiredaktør Jørgen Elton Nilsen i teknologinettstedet Tek.noplukke ut sine seriefavoritter fra strømmetjenester tilgjengelige i Norge, fra NRK til HBO Nordic. Advarsel! En forskningsstudie gjort ved Albion University i Michigan slår fast at TV-serier kan svekke parforholdet da de gir et falskt bilde av hva et forhold skal være.

TEST: De beste strømmetjenestene

Filmviteren: Erlend Lavik

Erlend Lavik. FOTO: UiB

Erlend Lavik er førsteamanuensis ved Institutt for informasjons— og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og har skrevet doktoravhandling om amerikansk filmhistorie samt skrevet boken TV-serier: The Wire og den tredje gullalderen. Disse TV-seriene bør stå øverst på julens «fråtseliste»:

— Jeg har ikke noen blodferske serier å anbefale, men har selv planer om å se The Leftovers , Olive Kitteridge og The Affair (alle HBO) .

— Av nylig avsluttede serier er Breaking Bad (Netflix) det selvskrevne valget.

- True Detective (HBO ) er den beste nye serien jeg har sett i år, selv om den taper seg mot slutten. Høydepunktet kommer midtveis, i episode fire, som må være ett av de beste avsnittene tv-drama som er laget.

— Den som vil krydre fråtsingen med en dokumentarserie, bør få med seg Knut Erik Jensens monumentale verk om andre verdenskrig, Finnmark mellom øst og vest, fra 1985 (NRK)

- Kampen for tilværelsen (NRK) fortjener også flere seere enn den fikk da den gikk i høst.

Unngå for all del å bruke tid på disse:

— Det er så mye å velge mellom at jeg ikke kan huske sist jeg ga meg i kast med noe som har vært totalt skivebom. Det finnes nok serier jeg synes er oppskrytte, som Homeland og The Fall , men jeg vil ikke direkte fraråde noen å se dem.

Gammelt seriegull som fortsatt glitrer:

— HBO har jo hele gullrekka fra begynnelsen av 2000-tallet liggende ute: The Sopranos, The Wire og Deadwood . Dersom du av en eller annen grunn ikke har fått med seg disse, bør du benytte sjansen nå.

Perfekt med hele familien i sofaen:

- Modern Family treffer alle fra skolealder og oppover.

Julefilmen du bare se:

— Ikke all verden å velge mellom av ekte julefilmer på strømmetjenestene, men The Bishop’s Wife(Netflix) er et greit alternativ. Hvis det blir for mye av det gode, kan eventuelt Bad Santa(Netflix) , med Billy Bob Thornton som usmakelig julenisse, gjenopprette balansen.

Film-redaktøren: Snorre Bryne

Snorre Bryne. Foto: Filter

Snorre Bryne er redaktør i Filter (filtermagasin.no), en film— og TV-blogg som guider folk gjennom jungelen av strømmetjenester. Disse TV-seriene bør stå øverst på julens «fråtseliste»:

— Om du ikke har sett årsferske serier som Fargo (TV2 Zumo) , The Knick(HBO) , True Detective(HBO) , Honourable Woman(HBO) , Silicon Valley(HBO) , Halt and Catch Fire(HBO) , The Affair(HBO) , Olive Kitteridge(HBO) - for å nevne noen – så er det bare plukke fritt. Alle er bra.

Unngå for all del å bruke tid på disse:

— Smaken er som baken – noen liker Kim Kardashian, andre ikke. Selv synes jeg noen av seriene som har elementer av «guilty pleasure» over seg kan funke, selv om jeg ikke ville varmt anbefale dem til folk som bare har tid til et par serier i året.

— Liker du såpete superheltserier, er for eksempel The Arrow (Netflix) helt perfekt – men det er ikke nødvendigvis en bra serie.

Gammelt seriegull som fortsatt glitrer:

— Hvor skal man begynne? Serier som The Sopranos og The Wire(HBO) er jo blitt snakket i hjel i norsk offentlighet, men det hindrer meg ikke fra å ønske meg dem på blu-ray (selv om jeg har sett dem på både DVD og HBO Nordic).

Perfekt med hele familien i sofaen:

— Med en toåring i huset, går det – jul eller ei – uansett bare i Albert Åberg , Sauen Shaun(Netflix) og (for foreldrenes del, mest) Disney- og Pixar-filmer.

Julefilmen du bare se:

- Hjemme alene , Die Hard , Elf og Bad Santa om jeg får velge fritt. Men siden jeg sjelden er alene om avgjørelsene, blir det gjerne Love, Actually , The Holiday og Tre nøtter til Askepott også.

Ditt beste praktiske tips til TV-fråtseren:

— Drikk vann, og husk pauseknappen om øynene begynner å glippe. Det er kjedelig å spole seg tilbake gjennom ting du bare halvveis har fått med deg.

Teknologi-redaktøren: Jørgen Elton Nilsen

Jørgen Elton Nilsen. Foto: Tek.no

Jørgen Elton Nilsen er fagredaktør i teknologinettstedet tek.no hvor han blant annet følger utviklingen av strømmetjenester nøye. Disse TV-seriene bør stå øverst på julens «fråtseliste»:

— Silicon Valley (humor, HBO), House of Cards (drama, Netflix), Game of Thrones (HBO), New Girl (humor, Netflix) er gode og lettbeinte serier jeg skal prøve å kikke litt på i jula.

Unngå for all del å bruke tid på denne/disse:

- Under the Dome (Netflix). Serien har masse potensiale, men utover i sesong 1 blir det meste rotet bort før det kulminerer i en utrolig forvirrende finale, etter min mening.

Gammelt seriegull som fortsatt glitrer:

— Her er det et fjell av mye moro, både av det virkelig gamle gullet og det som kom for bare noen år siden. Er det noe Netflix har veldig mye av, så er det eldre serier og filmer – så det er egentlig bare å dykke i arkivet til den kategorien du har sansen for.

Perfekt med hele familien i soafen:

— Her tror jeg ikke jeg er representativ :-)

Julefilmen du bare se:

— De to første Die Hard -filmenen er helt nødvendig i jula. Handlingen finner sted på julaften, og de er et fint avbrekk til de mer tradisjonelle julefilmene som Love Actually , The Holiday og Home Alone .

Ditt beste praktiske tips til TV-fråtseren:

— Som gjennom resten av året er det kjekt å ha en enkel og veldig brukervennlig måte å få bilder og filmer sendt opp til TV-en. Har du ikke rigget til dette fra før, bør du bruke en fridag i jula til å ordne det. Har du bare Netflix er Chromecast etter min mening en genial investering, fordi du kan styre Netflix på en veldig brukervennlig og enkel måte fra mobilen. HBO er det litt verre med, men om du kobler en liten datamaskin opp til TV-en din er det vel verd investeringen

Følg oss på Twitter: @GeirAmundsen og @RIKSdigital .

Hvilke er dine beste strømmetips og seriefavoritter?

LES OGSÅ:

ingress_16x9.1000x562-eZZASfoBbd.jpg

TEST: De beste strømmetjenestene

Publisert
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Lærdalstunnelen stengt

  2. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Dolk håver inn. Slik forklarer han suksessen.

  4. – Alle har tid til å trene, men det krever at du tar et valg

  5. – Hver dag stiller Arne opp for datteren vår

  6. – Ingenting er godt nok som bevis. Inkasso­kravene stopper ikke.