Denne «andungen» skal gjøre deg anonym på nett

Søkemotoren får stadig flere brukere.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Fjoråret kan sies å være året da alle fikk øynene opp for hvor åpen og sårbar man er på Internett.

NSA-skandalen fjernet de siste illusjonene om at nettet er en trygg og privat sfære hvor private samtaler forblir nettopp det. Med det var også søken etter tjenester som holdt storebror på behørig avstand i gang.

Det er her søketjenesten Duckduckgo kommer inn i bildet. Duckduckgo er en søkemotor på lik linje som Google og Bing, men den skiller seg ut på ett viktig punkt: Den er nemlig helt anonym. Det er i det minste hva de hevder.

Mens de andre søkemotorene på nettet både lagrer informasjonskapsler(cookies) hos deg og sporer det du gjør for å selge reklame, gjør ikke Duckduckgo noe av dette.

Doblet trafikken, igjen

duck-fx_fLf2CHi.jpg

Etter avlyttingsavsløringene spratt den lille, og i flere betydninger anonyme, søketjenestens trafikktall i været. På bare et par måneder mer enn doblet trafikken seg, og nå har det altså skjedd igjen.Brukermassen har økt fra omtrent 1,7 millioner i juni i fjor til nesten fire millioner om dagen innen utgangen av 2013. Mye av trafikkøkningen tilskrives naturligvis NSA, men også konkurrentene har nok hatt en finger med i utfallet. Som da Google bestemte seg for ådele all informasjon om brukerne på tvers av samtlige tjenester. I mellomtiden har Duckduckgo også gitt søkemotoren sin en ansiktsløftning.

Anonym

Duckduckgo samler verken inn informasjon om din IP-adresse eller lokasjon, type nettleser og operativsystem du kjører, eller hvilken nettside du besøkte innen du landet på deres søk.

Den anonyme søkemotoren har heller ingen form for informasjonsfiltrering. Både Google og Facebook gir deg nemlig ikke resultater kun basert på hva du søker etter, men også etter hva de tror du vil like – noe som betyr at informasjon potensielt kan forsvinne helt for deg.

Søkemotoren har flere spennende triks og funksjoner,og du kan se dem alle i denne oversikten vi har laget »

Selv om søkemotoren har opplevd en sterk vekst de siste årene er den fortsatt som en miniputt å regne. Bare i løpet av et døgn utfører nemlig Google mer enn tre ganger ganger så mange søk som den anonyme andeungen gjør på et halvt år.

**Vil du være helt anonym når du surfer?

Slik skjuler du identiteten din på Internett**

anon1.956x538c-kUWO7Zz6WZ.jpg
Publisert
BT anbefaler

Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

32-åringene mener de hadde flaks da de kjøpte huset to måneder inn i pandemien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Paracet kan ødelegge for kreft­behandling: – Litt skremt

  2. Får hundretusener: – Vi er veldig overrasket

  3. Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

  4. – SAS bør ta plass på historiens skraphaug

  5. Millionbot etter dødsfall: «Ikke et resultat av et uhell»

  6. Smiler av ut­sagnet han fikk kritikk for. – Sagt i affekt.